A SZENTLÉLEK ÉS A REMÉNYSÉG

Olvassuk el Róm 5:4-5, 15:13 és 1Kor 13:13 verseit! Miként függ össze egymással a szeretet és a reménység? Miért mondhatjuk, hogy a szeretetet és a reményt egyaránt a Szentlélektől kapjuk?

A Szentlélek tölti el szívünket Isten szeretetével. Összeköt Istennel, és munkája nyomán élhet bennünk a szeretete. Reményünk oka és alapja Isten rendíthetetlen és változhatatlan szeretete. Enélkül nem lenne reménységünk, mert csak a szeretet szülhet reményt. Mivel Isten szeretetéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a hűség, ezért élhet bennünk a remény, hogy újra eljön és hazavisz magához, oda, ahol Ő lakik.

Zsolt 31:25 verse szerint hogyan hat ránk a reménység?

A reménység inspirál, erőt ad, segít, hogy szívből tudjunk énekelni, derűsek és boldogok legyünk. A remény elengedhetetlen az élethez. Nélküle milyen célunk lehet az életben?

A reményteli élet különbözik attól, hogy egyszerűen optimisták vagyunk. Az optimista úgy gondolja, hogy majd minden jóra fordul: az időjárás, a gazdaság, az iskolai osztályzatok, az anyagi dolgok stb. A reménység azonban nem vak optimizmus. A mi reményünk Isten hűségében és a tőle kapott ígéretekben gyökerezik. A remény hiszi, hogy Isten be fogja teljesíteni, amit ígért, mert Ő hű és igaz. Isten bizonyította, hogy megbízható és nem ingadozik. Rendíthetetlensége és igazsága a reményünk alapja.

Természetesen az sem kérdés, hogy reménységünk alapja a kereszten önmagát feláldozó Krisztus. Amikor a keresztre nézünk, Isten szeretetének a lehető leghatalmasabb és legerőteljesebb megnyilvánulását látjuk. A kereszt, amelyen Jézus a bűneinkért halt meg, páratlan kinyilatkoztatás az egész univerzum előtt arról, hogy milyen is valójában Isten. Ennek folytán – habár bűnösök és halandók vagyunk a hatalmas világmindenségben – reményt találhatunk, nem az általunk elérhető „nagy” vívmányokban, hanem Istenben, aki kinyilatkoztatta magát a kereszten.

Hogyan gyökerezik az adventi reménység Isten hűséges ígéreteiben? Miként hat az életünkre a remény? Hogyan alakíthatjuk úgy az életünket, hogy a csüggedés helyett reményt tükrözzön?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 1. negyedév

A Szentlélek és a lelkiség

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: