ÖRÖM, BÉKESSÉG, BÉKETŰRÉS

„Mert az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szentlélek által való öröm” (Róm 14:17, ÚRK). Vagyis az öröm a szeretet válasza Isten áldásaira, valamint nagy kegyelmére és megbocsátására. Az emberek öröme általában földi dolgokra irányul, és erősen hatnak rá a körülmények. A Lélek gyümölcsében gyökerező öröm viszont Istenre és mindarra összpontosít, amit értünk tett. Nem a körülmények váltják ki. Isten gyermekeiként legyünk vidámak! Persze ez nem azt jelenti, hogy folyton mosolyognunk kell, habár a barátságos mosoly sok mindent kifejez. Istenbe vetett bizalmunk azonban állandóan okot ad a kimondhatatlan örömre mindazért, amit Ő tett, tesz értünk és bennünk. A lelki öröm a működő hit következménye.

Olvassuk el Jn 14:27 és Róm 14:17 versét! Milyen összefüggés van a békesség és a Szentlélek munkája között?

A békesség maradandóbb, mint az öröm. Abból következik, hogy megigazultunk hit által a mi Urunk Jézus Krisztusban (Róm 5:1). Amikor békességben vagyunk Istennel, a Szentlélek arra fog késztetni, hogy béketűrők és türelmesek legyünk másokkal szemben. Mivel a békesség Istene velünk van (Fil 4:9) a Szentlélek által, nem leszünk ellenségesek vagy bosszúállók mások irányában. Ehelyett arra törekszünk, hogy a lehető legnagyobb békességben éljünk mindenkivel (Róm 12:18).

Miként tükrözi Isten jellemét a béketűrés? Mit mondhatunk erről 2Pt 3:9 alapján?

A béketűrés nem jellemző emberi tulajdonság. Azt jelenti, hogy olyankor is kijövünk másokkal, illetve kiegyezünk a körülményekkel, amikor a dolgok egyáltalán nem mennek simán. Jó tudni, hogy a nehéz próbák között sem vagyunk egyedül. Isten megtart a Szentlélek által, és építi bennünk a béketűrést, ami a vég idején élő hívők egyik ismertetőjegye (Jel 14:12). Csak azok lehetnek béketűrők, akik értelmes célért küzdenek.

Öröm, békesség, béketűrés. Az életünkben mennyit tapasztalunk a Léleknek ebből a gyümölcséből? Mely területeken kell még a Szentléleknek dolgoznia bennünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: