A SZENTLÉLEK MEGHATÁROZHATATLAN VOLTA

Olvassuk el Ez 37:5, 9 és Jn 3:3-8 verseit! Miért éppen a szél a megfelelő hasonlat a Szentlélek rejtett munkájának meghatározására?

Jézus azzal érzékelteti a Lélek meghatározhatatlan voltát, hogy munkáját a szélhez hasonlítja. A szél mozgásában van valami egészen titokzatos. Nehéz pontosan megmondani, honnan támad és milyen irányba fúj. Ki ne lepődött volna már meg egy hirtelen, szinte a semmiből érkező széllökéstől?

Valamilyen mértékig mégis megtanulhatjuk kiismerni a szél mozgását és természetét. Hasonlóképpen, a Szentlélek is ott tevékenykedik, ahol akar, senki nem képes uralni és irányítani, de tudhatjuk, éppen hol munkálkodik. A szélhez hasonlóan a Szentlélek is láthatatlan, munkájának ereje és eredménye azonban hatalmas. A szél jelenlétét nyilvánvalóan érezzük, és gyakran figyelhetjük hatását is, még ha maga a szél nem is szemmel látható; a gyenge fuvallattól a pusztító tornádókig hatalmas erőforrás. Amikor a Biblia a szélhez hasonlítja a Szentlelket, tevékenységét azzal kapcsolja össze, hogy a halál helyett életet hoz. Ehhez a legmagasabb rendű erő kell, ami kizárólag Istené.

Hogy ezt miképpen éri el, az titok. Isten munkálkodása a Szentlélek által hatalmasabb annál, mint amit valaha is teljesen felfoghatnánk, és ez elmondható számos világi és szent dologra is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudhatnánk, mit végez el a Szentlélek. Viszont el kell ismernünk, hogy Isten titkait illetően őszinte alázat szükséges. Az alázat értékeli Isten nagyságát és elismeri, hogy mi teremtményként korlátok között mozgunk, ezért szükségünk van isteni kinyilatkoztatásra.

Ellen G. White világosan kijelentette: „A Biblia titkai tehát egyáltalán nem ellene szóló érvek, hanem sokkal inkább az isteni ihletés legerőteljesebb bizonyítékai. Ha csak olyan beszámolókat tartalmazna Istenről, amelyeket mi is fel tudunk fogni, ha nagyságát és fenségét fel tudnánk mérni véges elménkkel, akkor a Biblia nem viselné magán az isteni ihletés félreérthetetlen bizonyítékait” (Nevelés. Budapest, 2015, Advent Kiadó, 148. o.).

Mely rejtett erők lehetnek hatással az életünkre a természetben? Milyen tanítás van ebben a világunkban működő láthatatlan, ám hatalmas erők valóságával kapcsolatban?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: