A SZENTLÉLEK ÉS A KINYILATKOZTATÁS

Hogyan biztosítja Isten, hogy akarata pontosan eljusson a bűnös emberekhez? A Szentlélek kétféle tevékenysége révén, azaz a kinyilatkoztatás és az ihletés által. A kinyilatkoztatás folyamatában emberként rajtunk kívül álló segítségre vagyunk utalva, hogy kijelentést kapjunk olyan dolgokról, amelyekről teremtményként, ráadásul bűnösként magunktól nem is tudnánk. Ezért a Szentlélek tanít meg olyan igazságokra, amelyeket ismernünk kell (lásd pl. Dán 2:19-23), és amelyeket természetes eszközök által nem tanulhatnánk meg.

A kinyilatkoztatás az a folyamat, amivel Isten közli akaratát az emberekkel. A kinyilatkoztatás szóhoz társuló alapgondolat a leleplezés vagy felfedés, vagyis annak megtalálása, ami korábban rejtve volt. Halandóként, bűnösök lévén szükségünk van az ilyen kinyilatkoztatásra, hiszen a bűn miatt elszakadtunk Istentől, és tudásunk arra korlátozódik, amit magunktól meg tudunk tanulni. Ha Isten akaratának megismeréséről van szó, abban csakis tőle függünk, csakis rá támaszkodhatunk. Isten kinyilatkoztatásától függünk, mert az ember nem isten, és csak nagyon korlátozott tudás áll róla rendelkezésünkre.

Olvassuk el 2Pt 1:19-21 verseit! Mit mond el ez a szakasz a Biblia prófétai üzenetének eredetéről? Mit árul el a Szentírás tekintélyéről üzenetének isteni eredete?

Péter apostol szerint az Ószövetség prófétai üzenete nem emberi eredetű. A prófétákat oly módon ihlette a Szentlélek, hogy üzenetük tartalma Istentől származott. Ezek az emberek nem maguk találták ki az üzeneteket, ők csak a közvetítők voltak, nem pedig a szerzők. Péter nagyon céltudatosan hangsúlyozta a próféciák Szentlélektől ihletett voltát: emberek írták le azokat, de „sohasem ember akaratából származott a prófécia” (2Pt 1:21, ÚRK). Életünkre gyakorolt végső tekintélyét éppen az Istentől való származásának köszönheti.

Isten emberek által közölte üzenetét a világgal. Hogyan használhat bennünket a Szentlélek arra, hogy valami hasonlót tegyünk – nem a Szentírás részeinek leírásával, hanem annak hirdetésével, amit már megírtak?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 1. negyedév

A Szentlélek és a lelkiség

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: