TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Az évszázadok során Jób könyve felkavarta a judaizmus és a kereszténység köreihez tartozó olvasókat, sőt még az iszlám híveit is (akiknek van egy saját változatuk erre a bibliai történetre), emellett magyarázatot nyújtott nekik és kihívást is jelentett a számukra. Azért mondjuk, hogy kihívást jelentett a számukra, mert ez az irat, ha önmagában vesszük, sok kérdést felelet nélkül hagy. Egy szinten ez nem is lehet annyira meglepő. Hiszen Mózes első könyvétől A jelenések könyvéig vajon a Biblia melyik könyve után nem maradnak megválaszolatlan kérdések? A Biblia, még ha teljes egészében vesszük is, akkor sem ad minden egyes, benne felvetett kérdésre feleletet. Mivel az általa tárgyalt témákat, mint például az emberiség bűnesetét és a megváltási tervet az egész örökkévalóságon át tanulmányozni fogjuk (lásd A nagy küzdelem. 577. o.), akkor hogyan is adhatna választ már most minden kérdésünkre egyetlen véges könyv, még ha maga az Úr ihlette is (2Tim 3:16)? Jób könyve azonban nem áll egyedül: része az Isten Igéjében kinyilatkoztatott sokkal szélesebb, teljesebb képnek. Egy hatalmas lelki és teológiai mozaik részeként igen komoly üzenetet közvetít. Az egész világegyetemet megszólítja, legalábbis Isten minden követőjét. Az üzenet pedig: hűség a viszontagságok között. Jób ékes példa Jézus szavaira: „de aki mindvégig állhatatos marad, az üdvözül” (Mt 24:13, ÚRK). A Jézusban hívők, a helyes cselekedetekre törekvők közül időnként ugyan ki ne tapasztalt volna megmagyarázhatatlan rossz dolgokat? Kinek ne kellett volna hit-próbákat kiállnia azok közül, akik hisznek Jézusban és hűségesek akarnak maradni? Ugyan melyik hívővel nem fordult még elő, hogy vigasztalásra várt, de vádaskodást kapott? Jób könyvében azonban példaként előttünk áll valaki, aki mindezt átélte, sőt többet is, mégis megőrizte hűségét és tisztességét. Miközben tehát hitből és kegyelemből bízunk abban, aki meghalt a kereszten Jóbért és miértünk is, hangzik számunkra az üzenet: „Menj el, és te is így cselekedj” (Lk 10:37, ÚRK)!

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Képzeljük magunkat egy zsidó hívő helyébe, aki ismerte Jób könyvét és Jézus első adventje előtt élt. Mi maradhatott kérdéses számára, amire ma, a Jézus utáni korban élve tudhatjuk a választ? Vagyis, hogyan segít jobban megérteni Jób könyvét, ha ismerjük Jézus történetét, azt, amit értünk tett?

2. Majd, amikor találkozhatunk Jóbbal, mit kérdeznénk tőle először? Miért?

3. Melyek azok a kérdések, amelyekkel ugyan foglalkozik Jób könyve, de a negyedév során itt nem tértünk ki rájuk?

4. Mi volt az a fontos lelki szempont, amit ebben a negyedévi tanulmányban ismertél fel? Beszélgessünk erről a csoportban!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: