JÉZUS ÉS JÓB

Az évezredek során a Biblia kutatói igyekeztek párhuzamot vonni Jób és Jézus története között. Jób ugyan nem kifejezett „előképe” Jézusnak (mint ahogy az áldozati rendszer állatai voltak), mégis létezik néhány párhuzam. Ezekből más tanulságot is levonhatunk Jób történetéből: azt, hogy az Úrnak mibe került a megváltásunk.

Vessük össze Jób 1:1 és ApCsel 3:14, Jak 5:6 és 1Jn 2:1 verseit! Milyen párhuzamokat találunk ezekben?

Olvassuk el Mt 4:1-11 szakaszát! Hol látunk párhuzamot Jézus és Jób története között?

Milyen párhuzamot látunk Mt 26:61, Lk 11:15-16 és Jn 18:30 verseit olvasva Jób tapasztalatával?

Hasonlítsuk össze Jób 1:22 és Zsid 4:15 versét! Hol itt a párhuzam?

Ezek a szövegek valóban érdekes párhuzamokat mutatnak Jób és Jézus tapasztalatai között. Jób természetesen nem volt bűntelen, Jézus viszont az volt. Ám Jób is hűséges és igaz ember volt, akinek az élete dicsőítette az Atyát. Jóbot rettenetesen megpróbálta az ördög, mint ahogy Jézust is. Jób könyve egészében hamisan vádolták Jóbot, és Jézus is kapott igaztalan vádakat. Végül, és talán ez a legfontosabb, a történtek ellenére Jób hűséges maradt az Úrhoz. Annak azonban még sokkal nagyobb a jelentősége ránk nézve, hogy Jézus is hűséges maradt. Jézus bűntelen életet élt, mindannak ellenére, ami vele történt, tökéletesen bemutatta az Isten jellemét. Jézus volt az Atya „valóságának képmása” (Zsid 1:3). Egyedül benne volt meg a megváltáshoz kellő igazság. „Istennek ez az igazsága pedig a Jézus Krisztusban való hit által lesz mindazoké, akik hisznek. Mert nincs különbség” (Róm 3:22, ÚRK).

Valóban nagy volt Jób szenvedése, viszont a szenvedésben tanúsított hűsége csak csekély és tökéletlen visszatükröződését adta annak, amit a Megváltó, Jézus kiállt Jóbért és értünk. Jézus azonban valóban eljön majd, és „utoljára megáll a por fölött” (Jób 19:25, RÚF).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: