TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

A reformáció újra rátalált az egyedül hit általi megigazulás nagyszerű igazságára. Ezt az igazságot Isten először meghitt módon még az Édenben közölte az Igében (lásd 1Móz 3:15), utána Ábrahám életében bővebb magyarázatot adott rá (lásd 1Móz 15:6; Róm 4:3), majd pedig kinyilatkoztatta a Szentírásban Pál írásaiban. Viszont az egyedül hit általi megváltás igazságának mindig is részét képezte a Szentlélek munkája, amit a hívő életében végez, nem az üdvösség eszközeként, hanem annak kifejeződéseként. Jób életében és jellemében nagyszerű példát látunk arra, hogy milyen is ez a munka. A teológusok a Szentléleknek erre a munkájára utalnak úgy, hogy „megszentelődés”, ami alapjában véve „szentséget” jelent. Különösen sokat mond, hogy a Szentírás felszólít: „Törekedjetek… a megszentelődésre, amely nélkül senki sem látja meg az Urat” (Zsid 12:14, ÚRK). A „megszentelődés” szó alapvetően azt jelenti, hogy „szent célra elkülönített”. Erre példa az a gondolat is, amit az Úr mondott szövetséges népének: „Szentek legyetek, mert én az Úr, a ti Istenetek szent vagyok” (3Móz 19:2). Ez a szó és ez a fogalom különféleképpen megjelenik úgy az Ó-, mint az Újszövetségben, és egyaránt arra vonatkozik, amit Isten visz végbe az emberben. Erkölcsi fejlődésnek tekinthető abban, ami jó, haladás a jóság felé. Ez „az egyre inkább kiteljesedő erkölcsi változás folyamata, ami a Szentlélek hatalma és az emberi akarat együttműködése által megy végbe” (Handbook of SDA Theology. 296. o.). Ezt a munkát ugyan csak Isten képes elvégezni bennünk, de nem kényszerít sem a megszentelődésre, sem a megigazulásra. Átadjuk magunkat az Úrnak, és Ő, aki hit által megigazít, meg is szentel, átformál, ahogyan Jóbbal tette, kirajzolja bennünk Isten képét, amennyire ez lehetséges az örökkévalóság előtt. Ezért írja Pál: „gyermekeim, akiket ismét fájdalommal szülök, amíg kiábrázolódik bennetek Krisztus” (Gal 4:19, ÚRK). Ellen G. White pedig így fogalmaz: „Krisztus számunkra a mintakép, a tökéletes és szent példa, akit követnünk kell. Soha nem érhetünk fel a Mintához, de követhetjük és emlékeztethetünk rá, amennyire tőlünk telik” (That I May Know Him. 265. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Milyen döntéseket hozhatunk meg, amelyek megszabják, hogy mennyire munkálkodhat bennünk az Úr? Tudjuk, hogy csak Isten képes megváltoztatni az ember szívét, nekünk azonban együtt kell működnünk. Miben áll ez az együttműködés? Hogyan mutatkozik meg?

2. „Azért amint elfogadtátok a Krisztus Jézust, az Urat, úgy járjatok is őbenne” (Kol 2:6, ÚRK). E szavak alapján tehát mit mondhatunk, mit jelent hittel és engedelmesen élni?

3. Hogyan lehetünk képesek nemcsak egyénileg, hanem egyházi közösségként is dicsőséget adni az Úrnak úgy emberek, mint angyalok előtt?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: