BŰNBÁNAT PORBAN ÉS HAMUBAN

Olvassuk el Jób 40:1-4 és 42:1-6 verseit! Hogyan reagált Isten kinyilatkoztatására Jób?

Egyértelmű, hogy Jóbot egészen lenyűgözte, amit Isten megmutatott neki. Amikor Jób 42:3 versében így szól: „Ki az, aki tudatlanságból elhomályosítja az örök rendet?” – ezzel egyszerűen Isten első kérdését ismétli meg, amit feltett neki. Jób már tudta a választ: ő maga beszélt olyasmiről, amit valójában nem ismert.

Figyeljük meg azt is, amit Jób 42:5 versében mondott! Eddig csak hallott Istenről, most azonban látta is Őt – vagyis tisztább képet kapott róla –, emiatt olyannak látta meg önmagát, amilyen valójában volt. Ezért reagált így, ezért hibáztatta magát, gyakorolt bűnbánatot porban és hamuban.

Ézs 6:1-5 és Lk 5:1-8 szakaszaiban milyen párhuzamot találunk Jób esetével?

E részekben egy meghatározó bibliaversben foglalt igazsággal találkozunk, ami kimondja az emberiség bűnösségét. Jób „feddhetetlen, igaz, istenfélő… és bűn-gyűlölő” volt (Jób 1:1). Sátán legnagyobb erőfeszítései ellenére, hogy Isten ellen fordítsa, mindvégig hű maradt. Itt egy hűséges, szilárd, az Úrban mélyen hívő embert látunk.

És mégis, mi történik? Mint Ézsaiás és Péter esetében, Jób számára is elég volt Isten szentségének és hatalmának egy felvillanása ahhoz, hogy egészen összetörjön önnön bűnössége és kicsinysége tudatában. Ez pedig azért van, mert mindannyian bűnbe süllyedtünk, megrontott bennünket a bűn, a természetünk állít szembe Istennel. Ez az oka annak, hogy végeredményben senki sem válthatná meg önmagát. Senki nem képes annyi jó cselekedetre, amivel érdemeket szerezhetne Isten előtt, megnyerhetné kegyét. Ez a magyarázata annak, hogy mindannyiunknak, közülünk még a „legkiválóbbaknak” is, akik Jóbhoz hasonlóan feddhetetlenek, igazak, istenfélők és bűngyűlölők, szükségük van a kegyelemre, a Megváltóra, aki meg tudja tenni értünk azt, amire mi soha nem lennénk képesek magunkért. Szerencsére mindezt megtaláljuk Jézusban, sőt még sokkal többet is!

Képzeljük el, mi lenne, ha éppen most szemtől szemben állnánk Istennel! Vajon mit váltana ki belőlünk ez a helyzet?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: