HITPRÓBA

Az biztos, hogy Jób könyvének fő alakjai, mint általában a halandók, „tükör által homályosan” (1Kor 13:12) láttak, igen szűk szemszögből. Korlátozott volt, amit a fizikai világ természetéből megérthettek, a lelki dolgokéból pedig még kevesebbet. Az is érdekes, hogy a Jóbra szakadó rosszról folytatott hosszas vitáikban egyikük sem, még Jób sem ejtett szót az ördög szerepéről – a bajok közvetlen okozójáról. Még ha olyan biztosra is vették, hogy igazuk van, különösen Elihú (lásd Jób 36:1-4), Jób szenvedésére nem tudtak értelmes magyarázatot adni. Jób természetesen tudta, hogy kudarcot vallottak.

Mi már látjuk a történet kozmikus hátterét, mégis vajon mennyire tudunk értelmes magyarázatot adni a Jóbra szakadó rosszra? Olvassuk el újból Jób 1:1–2:10 szakaszát! Még ha ez mind fel is tárul előttünk, milyen kérdések maradnak továbbra is válasz nélkül?

Jób könyvének első fejezetei ismeretében mi ráláthatunk az eseményekre, amit viszont a történet szereplői nem tehettek meg. Persze még most is nehéz megérteni az egészet. Amint láttuk, Jóbra nem a bűne hozta rá a szenvedést, távolról sem! Éppen a jósága miatt mutatott rá Isten az ördög előtt. Tehát azért érte ennyi minden, mert jó volt és hűséges akart maradni Istenhez? Hogyan értsük ezt? Ha Jób tudta volna, mi történik, vajon nem így kiáltott volna: „Istenem, kérlek, valaki mással tedd ezt! Add vissza a gyerekeimet, az egészségemet, a javaimat!” Nem önként jelentkezett kísérleti alanynak. Vajon ki tenne ilyet? Tehát mennyire volt ez igazságos Jóbbal és a családjával? Még ha Istennek lett is igaza az ördöggel szemben, tudjuk, hogy a gonosz nem nyugodott bele a vereségébe (Jel 12:12). Akkor mi haszna volt az egésznek? Végül még ha jóra is fordult Jób sorsa, vajon megérte, hogy annyian meghaltak, megérte a sok szenvedés, amit Jób átélt? Ha bennünk megmaradnak ezek a kérdések (noha még további válaszokat kapunk), képzeljük csak el, Jóbnak mennyi kérdése lehetett! Jób könyvéből mégis az a legfőbb tanulság, amit leszűrhetünk, hogy hit által kell élni, nem látásból. Fontos bízni Istenben és hűségesnek maradni hozzá még akkor is, ha mint Jób, mi sem értjük, nem tudjuk megmagyarázni, miért történnek velünk bizonyos dolgok. Amikor mindenre találunk teljes és racionális magyarázatot, akkor nem hit által élünk. Akkor élünk hit által, ha Jóbhoz hasonlóan mi is bízunk Istenben és engedelmeskedünk neki, pedig nem értjük, mi történik velünk.

Milyen dolgok tekintetében kell most bíznunk Istenben, még ha nem is értünk mindent? Hogyan tudjuk tovább erősíteni a bizalmunkat, még ha nem is jön most felelet?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés

Kapcsolódó bibliai fejezet lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: