A VILÁG KEZDETE ELŐTTI REMÉNYSÉG

Melyikünk az, aki ennyi minden után mégis ekkora erővel tudná kifejezni a benne élő reménységet, mint Jób? Szavai örök bizonyságul szolgálnak a hit és az engedelmesség élete mellett.

Jóbnak azért volt reménysége, mert a reménység Istenének szolgált. Az ember bűnösségének hitvány történetei között, Ádám és Éva édenkerti bukásától (1Mózes 3. fejezet) kezdve az idők végén Babilon elestéig (Jel 14:8), a Bibliából sugárzik a reménység, sugárzik annak a képe, hogy valami jobb vár ránk, mint amit ez a világ kínál.

„A világ Krisztusnak adatott, s Rajta keresztül jő minden áldás Istentől az elbukott emberiséghez. Ő Üdvözítő testtélétele előtt is, után is. Amióta bűn létezik, azóta van Megváltó is” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó, 168. o.). Ugyan ki más lehetne ez a Megváltó, mint reménységünk hatalmas Forrása?

Az alábbi szövegek hogyan fejezik ki ugyanazt az óriási reménységet, amit Ellen White is kifejt az imént idézett szakaszban? Ef 1:4; 2Tim 1:8-9; Tit 1:2; 1Pt 1:18-20

Ezek a részek is a nagyszerű igazságot tanítják, hogy mivel Isten mindent előre tud, már a teremtés előtt tudta, hogy az ember bűnbe esik majd. 2Tim 1:9 versében az áll, hogy kegyelméből Isten elhívott „Krisztus Jézusban örök időknek előtte.” Ezt a kegyelmet kaptuk, de „nem a mi cselekedeteink szerint” (hogyan is nyerhettük volna el a „cselekedeteink szerint”, ha akkor még nem is léteztünk?), hanem Jézus által. Isten már a létezésünk előtt egy tervet állított fel, ami az örök élet reményét kínálta az emberiségnek. Nem csak az után jelent meg a reménység, hogy valóban szükségünk lett rá. Már megvolt, készen arra, hogy igénybe vegyük, amikor valóban szükségünk volt rá.

Keresztényként annyi mindent várhatunk, annyi mindenben reménykedhetünk! Az Isten által teremtett világmindenségben élünk. Isten szeret (Jn 3:16), megváltott bennünket (Tit 2:14), meghallgatja imáinkat (Mt 6:6), közbenjár értünk (Zsid 7:25), megígéri, hogy soha el nem hagy (Zsid 13:5), feltámasztja testünket a halálból (Ézs 26:19) és örök életet ad, amit vele tölthetünk (Jn 14:2-3).

„Mit mondunk azért ezekre? Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk” (Róm 8:31)? Hogyan válhat ez a saját, egyéni reménységünkké, bármilyen küzdelmeket éljünk is meg most?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: