KEVESEBB, MINT AMIT GONOSZSÁGODÉRT ÉRDEMELNÉL

„Beleláthatsz talán az Isten titkaiba? Felérhetsz-e te a Mindenható tökéletességéhez? Magasabb az az égnél – mit kezdesz vele? Mélyebb a holtak hazájánál – mit is tudhatsz róla? Terjedelme hosszabb a földnél és szélesebb a tengernél” (Jób 11:7-9, RÚF; lásd még Ézs 40:12-14). Milyen igazságot fejez ki ez a vers? Miért olyan fontos ezt szüntelenül észben tartanunk?

E szavak is gyönyörűen kifejezik, hogy annyi mindent nem tudunk Istenről, és bármennyire erőlködünk is, hogy kikutathassuk dolgait, akkor is csak keveset ismerünk meg. Érdekes, hogy a XX. század egyik leghíresebb filozófusa, a néhai Richard Rorty alapjában véve azzal érvelt, hogy soha nem fogjuk megérteni a valóságot és az igazságot, ezért le kellene mondanunk a további próbálkozásokról. Ahelyett, hogy megkísérelnénk megérteni a valóságot, érvelt Rorty, csak azt tehetjük, hogy igyekszünk megbirkózni vele. Lenyűgöző! A 2600 éves nyugati filozófiai tradíció a vereség elismerésével tetőzik. Ha továbbra is sötétben tapogatózunk minden vizsgálódásunk után, amellyel megpróbáltuk feltárni a valóság természetét, amelyben élünk, akkor vajon „kutatásaival” ki érthetné meg a Teremtőt? Megismerhetjük-e a Teremtőt, aki először is létrehozta ezt a valóságot, tehát jóval hatalmasabb nála? Lénye-gében Rorty pontosan azt erősítette meg, amit most olvastunk a Bibliából.

Viszont ha mégoly mélyen szántó versekről is van szó, ez a rész Jób harmadik ismerősének, Cófárnak a beszédéből való, amit Jób ellen használt fel elhibázott érvelésében.

Olvassuk el Jób könyve 11. fejezetét! Mi igaz abból, amit Cófár mond, ugyanakkor mi a baj az okfejtése egészével?

Annyira nehéz megérteni, hogyan képes odamenni valaki egy emberhez, aki úgy szenved, mint Jób, és alapjában véve ezt mondani neki: azt kapod, amit megérdemelsz! Vagy nem is, valójában kevesebbet kapsz annál, mint amit megérdemelsz! És még rosszabb, hogy ő is pontosan azért teszi ezt, mint a másik kettő, mert igazolni próbálja Isten jóságát és jellemét.

Még ha lehet is bizonyos képünk arról, hogy valójában milyen Isten jelleme, attól még nem fogjuk automatikusan tükrözni. Mi kell még ahhoz, hogy tükröződhessen rólunk Isten jelleme?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés

Kapcsolódó bibliai fejezet lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: