TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Amint láttuk, Elifázból sem hiányzott a Jób iránti részvét. Csak az volt a baj, hogy az együttérzés a második helyre szorult, mert azt hitte, hogy védelmébe kell vennie Isten jellemét. Hiszen Jób rettenetesen szenvedett, Isten pedig igaz-ságos, tehát Jób bizonyára tett valamit, ami miatt megérdemelte a történteket. Elifáz arra a következtetésre jutott, hogy ilyen Isten igazságossága. Ebből következően helytelen Jób panaszkodása.

Természetesen Isten valóban igazságos. Ez azonban nem jelenti azt, hogy látni is fogjuk, amint az isteni igazság megmutatkozik a bűnbe süllyedt bolygó minden helyzetében. Tény, hogy ez nem így történik. Viszont mindenképpen eljön az igazságtétel és az ítélet, de nem feltétlenül most (Jel 20:12). A hit által való élet része az is, hogy bízunk Istenben, abban, hogy egy nap majd bemutatja és feltárja az igazságot, ami olyannyira hiányzik most.

Amit Elifáznál látunk, azt megfigyelhetjük abban is, ahogyan néhány írástudó és farizeus Jézushoz viszonyult. Annyira eltöltötte őket a vágy, hogy „hűségesek” és vallásosak maradjanak, hogy az Úr szombatnapi gyógyítása miatti haragjuk (lásd Máté 12. fejezet) felülírta örömüket. Pedig örülniük kellett volna annak, hogy betegek gyógyultak meg, véget ért a szenvedésük! Nekünk, akik féltve szeretjük Istent, mindig gondolnunk kell arra az elvre, amit Krisztus egy bizonyos konkrét helyzetben fejezett ki! „Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert tizedet adtok a mentából, a kaporból és a köményből, de elhagytátok azt, ami a törvényben fontosabb: az igazságos ítéletet, az irgalmasságot és a hűséget; pedig ezeket kellene cselekedni, és azokat sem elhagyni” (Mt 23:23, RÚF).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Hogyan tudjuk eldönteni, mikor van valakinek könyörületre és együttérzésre szüksége, és mikor kell rendreutasítani vagy talán megfeddeni? Általában miért jobb, ha a könyörület és az együttérzés oldalára hajlunk, amikor szenvedőkkel beszélünk, még ha a saját bűneik és helytelen tetteik miatt is kerültek bajba?

2. Olvassuk el újból Jób könyve 4. és 5. fejezetében Elifáz beszédét! Milyen körülmények között lett volna inkább helyénvaló, amit mondott?

3. Tegyük fel, hogy mi is Jób barátai vagyunk, és meglátogatjuk, amikor a hamuban ülve kesereg. Mit mondanánk neki és miért? Az ő helyé-ben mit szeretnénk, hogy az emberek nekünk mondjanak?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés

Kapcsolódó bibliai fejezet lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: