AZ EMBER ÉS ALKOTÓJA

Kezdő soraiért Elifáz nemigen kapott volna oklevelet, tapintata és együttérzése miatt! Gyakorlatilag azt mondta, hogy amíg Jóbnak jól ment a sora, könnyen vigasztalt és erősített másokat, amikor viszont ő került bajba, azt már zokon vette. Pedig nem kellene zokon vennie! Isten igazságos, tehát Jób megérdemelte az összes csapást, ami érte.

Még mivel érvelt Elifáz Jób előtt Jób 4:12-21 szakaszában?

Igen sok érdekességet vizsgálhatunk meg itt, többek között azt, hogy mit tudtak ezek az emberek az igaz Isten természetéről és jelleméről, már az Izrael népének felnövekedése előtti korban. Ez az egész könyv arról tanúskodik, hogy a pátriárkákon, majd később az izraelitákon kívül mások is ismerték az Urat. Tulajdonképpen itt azt látjuk, hogy Elifáz Isten jellemét próbálja védelmezni.

Amit Elifáz az éjjeli látomásban hallott, az sok szempontból nagyon is helytálló teológiai gondolat (lásd Zsolt 103:14; Ézs 64:7; Róm 3:19-20). Mi emberek olyanok vagyunk, mint a por, csak rövid ideig élünk, könnyen el lehet nyomni bennünket, mint egy molylepkét. És ugyan melyikünk volna igazabb Istennél?

Másik oldalról viszont közhelyesek Elifáz szavai, ráadásul oda sem illőek. Nem arról volt szó, hogy vajon Jób különb lenne-e Istennél. Jób nem emiatt panaszkodott. Arról beszélt a legtöbbet, hogy milyen nyomorúságos helyzetbe került, mennyire szenved. Szó sem volt arról, hogy igazabb lenne Istennél.

Viszont úgy tűnik, hogy Elifáz mindezt beleértette Jób szavaiba. Hiszen ha Isten igazságos és csak a gonoszokat sújtja a baj, akkor Jób bizonyára tett valamit, amiért megérdemelte mindazt, ami rászakadt. Ebből következően Jób panaszai nem jogosak. Elifáz nagy vehemenciával próbálja védeni Istent, leckéztetni kezdi Jóbot. Az Istennel kapcsolatos kollektív bölcsességen túlmenően, amit tudni vélt, Elifáz még valami mást is előhúzott: az álláspontját egyfajta természetfeletti kinyilatkoztatással akarta alátámasztani. Csak ott a probléma, hogy a véleménye téves volt.

Még ha helyes is az álláspontunk, talán nem éppen úgy fejezzük ki magunkat, amivel a leginkább segítenénk vagy a legjobban hozzájárulnánk egy probléma megoldásához. Ezzel kapcsolatban mit tanulhatunk ebből a történetből?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: