„ÁLDOTT LEGYEN AZ ÚR NEVE!”

Hogyan reagált Sátán első támadására Jób, miután hírét vette az őt ért sok tragédiának (lásd Jób 1:20-22)? Mi a jelentősége annak, hogy még ilyen csapások között sem „vétkezett Jób és nem szólt dőreséget Isten ellen” (Jób 1:22, SZIT)?

Isten szereteten alapuló kormányzatában központi helye van a választás szabadságának. Az Úr azt akarja, hogy szeretetből és ne kényszerből szolgáljuk Őt. „Sátán arra célzott, hogy Jób önző indítékból szolgálta Istent… Megpróbálta cáfolni, hogy az igaz vallás szeretetből és Isten jellemének intelligens értékeléséből fakad; az igaz hívők valóban szeretik a vallást, nem pusztán a jutalom miatt; azért szolgálják Istent, mert ez a szolgálat önmagában helyes, és nem csak azért, mert a menny dicsőséggel teljes; azért szeretik Istent, mert Ő méltó a szeretetükre és bizalmukra, és nem csupán azért, mert áldásait élvezik” (The SDA Bible Commentary. 3. köt. 500. o.).

Jób könyvében a pátriárka rácáfolt Sátán vádjaira. Még ha Isten tudta is, hogy mi fog történni, Jób cselekedhetett volna másként. Elkövethetett volna valami bűnt, dőrén vádolhatta volna Istent, az egyik angol fordítás szavaival élve. Isten nem kényszerítette Jóbot arra, hogy mit tegyen. Tekintettel a körülményekre, a pátriárka állhatatos hűsége csodálatra méltó bizonyságtétel volt emberek és angyalok előtt egyaránt.

Hasonlítsuk össze Jób könyve 1. fejezetének történését azzal, ami Ádámmal és Évával esett meg 1Móz 3:1-8 szakaszában! Az összevetés fényében mennyivel tűnik még súlyosabbnak az első emberpár bűne?

Ádám és Éva, az igazi paradicsomban élő bűntelen emberek törvényszegővé lettek, Sátán támadása következtében bűnbe estek. Jób pedig a legnagyobb fájdalom, tragédia és pusztulás között is hűséges maradt az Úrhoz, Sátán támadásai ellenére is. Mindkét esetben kiemelkedő példáját látjuk annak, hogy milyen óriási horderejű dolgok forogtak kockán a szabad akarat tekintetében.

Általában mennyire olcsó, hamis és egyszerű a bűnre felhozott mentségünk? Jób reakciója hogyan világít rá erre?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: