JÓB MIKROKOZMOSZA

Jób könyvének nyitó jelenetei rámutatnak több lényeges pontra. Először is, amint már megállapítottuk, feltárnak előttünk egy másik dimenziót azon túl, amit magunktól megismerhetnénk – a mennyei lényekkel benépesített mennyei világot, amelyben nem csak Isten él. Másodszor azt is bemutatják, hogy földi életünk hány szálon kötődik a mennyei birodalomhoz. A földi történések nem függetlenek e világ mennyei lényeitől. Harmadszor pedig bemutatják az erkölcsi alapon zajló mennyei küzdelmet, amely ténylegesen összefügg mindazzal, ami itt a földön történik.

Röviden tehát a könyv első versei és a következők mintha miniatűr képet vázolnának fel a nagy küzdelemről. Bemutatják, hogyan mutatkozik meg ez a kozmikus méretű nagy küzdelem egy ember, Jób életében. Amint pedig látni fogjuk, az itt tárgyalt kérdések mindannyiunkat érintenek.

Jób könyve rámutat, hogy Sátán szembeszáll Istennel. Azt viszont nem tudhatjuk meg belőle, miként kezdődött el a harc. Hogyan segítenek a következő versek bizonyos fogalmat alkotni a küzdelemről? Ézs 14:12-14; Ez 28:12-16; 1Tim 3:6

Ellen G. White említi, hogy Isten kormányzatának alapja „a szeretet törvénye”. Megjegyzi: mivel Isten nem akarta, hogy teremtményei kényszerből engedelmeskedjenek, „szabad akaratot” adott minden erkölcsi lénynek. Azonban volt „valaki, aki visszaélt azzal a szabadsággal, amelyet Isten adott teremtményeinek. A bűn tőle származik, aki Krisztus után az első volt; akit Isten a legjobban kitüntetett, és aki a leghatalmasabb és legdicsőségesebb volt a menny lakói között” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó, 9. o.). Majd White idézi a fentebb említett verseket Ézsaiás és Ezékiel írásaiból, amelyek valójában Sátán bukására vonatkoznak.

Itt meghatározó fogalom „a szeretet törvénye”, valamint a szabad akarat valósága. A Bibliában olvassuk, hogy Sátán öntelt lett, felfuvalkodott szépsége, kiválósága miatt, de nem tudni, miért. Bizonyára ez is beletartozik abba, amit 2Thessz 2:7 verse így nevez: „a törvényszegés titkos bűne”. Érthető az összefüggés, ha felmérjük, hogy milyen szorosan kapcsolódik Isten kormányzatának alapjához a törvény. A lényeg, hogy amire Sátán feltűnik a színen Jób köny-vében, a bukása már megtörtént, tehát a küzdelem is megkezdődött azelőtt.

Milyen fontos döntések előtt állunk éppen most? Milyen bibliai ígéretekre támaszkodhatunk, hogy biztosan helyesen dönthessünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: