VETÉS ÉS ARATÁS A VÁROSOKBAN

Mt 13:3-9 és 18-23 verseiben egy jól ismert történetet olvashatunk. Mi a legjobb módja a környezetünkben végzendő szolgálatnak és bizonyságtételnek még a városokban is? A példázat tanulsága hogyan segíthet ezt jobban felmérni?

A történet eredetileg vidéki környezetben játszódik, valójában azonban ez a példázat még fontosabb a városi szolgálatban, mint a kisvárosokban, falvakban, hiszen a nagyobb városokban többféle „talaj” található. Ez is magyarázza, hogy miért nehezebb evangelizációs sorozatokat tartani a városokban, mint vidéken. Az eltérő talajviszonyok más-más eredményt hoznak. Ez is arra mutat, hogy tanulmányoznunk kell a talajviszonyokat, mielőtt befektetünk valamilyen evangelizációs tevékenységbe. Amennyiben a környék „talajának” vizsgálata után a gyülekezet úgy látja, hogy kevés arrafelé a „jó föld”, akkor az elsődleges terv a talaj javítása legyen! Fel kell lazítani a megkeményedett utakat, el kell távolítani a köveket, ki kell húzni a töviseket. Vagyis, ha azt akarjuk, hogy eredményes legyen az evangelizáció, a gyülekezetnek előre kell dolgoznia, végeznie kell a talaj-előkészítés feladatait. Ez nagyban meghatározza, hogy mennyire lesz eredményes az evangelizációs sorozat.

A Szentírás lelki ajándékokról szóló tanításait megtaláljuk 1Korinthus 12., Róma 12. és Efézus 4. fejezetében. Azt mondják, különféle ajándékok léteznek, de a küldetés, a misszió csak egy. A példázatban említett talajfajták arra mutatnak, hogy számos, eltérő ajándékra van szükség a városiak eléréséhez. A nagyvárosokban „Különböző képességű embereket kell bevonnunk – írta Ellen White. – Új módszereket kell bevezetnünk. Isten népének fel kell ébrednie napjaink szükségleteire” (Evangelizálás. Budapest, 2007, Advent Irodalmi Műhely, Felfedezések Alapítvány, 48. o.). Isteni ihletés révén Ellen White látta, hogy mire van szükség az eredményes városi misszióhoz. Ma még inkább fontos szélesebb skálájú megközelítéssel, az ajándékok tágabb körét munkába állítva haladni a nagy, sokoldalú stratégia jegyében! Hosszú távon nem sokat lehet elérni egyetlen sorozattal vagy egy nagyszabású programmal. A város hatalmas léptéke és komplex struktúrája egyszerűen elnyeli az ilyen programokat, és néhány hét múlva az erőfeszítésnek már nyoma sem marad. Sokkal többet kell tenni előkészületként.

Gondoljunk azokra, akiknek bizonyságot akarunk tenni! Milyen talajnak nevezhetők? Mit tehetünk a megfelelőbb talaj-előkészítés érdekében?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 3. negyedév

A gyülekezet és a környezete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: