A VÁROSOK JELLEGZETESSÉGEI

A városok különféle kultúrák, népcsoportok, nyelvek és vallások találkozási pontjai. Hagyományosan minden csoportnak megvolt a maga „negyede”, területe. Mára viszont a világvárosokban a más-más csoportba tartozó emberek egyre inkább egymás közvetlen szomszédságában élnek. Ez a multikulturális jelleg kockázatokat rejt és bonyolult, viszont az evangélium hirdetése szempontjából nagyszerű lehetőségeket is biztosít. Nagyobb a tolerancia az új gondolatok elfogadására, erősödik az emberek hajlandósága, hogy más vallásokkal is megismerkedjenek, mint ami a városokon kívül eső, hagyományos kulturális környezetben jellemző. A városokban sokan kapcsolatba kerülhetnek a hetednapi adventista üzenettel, akik máshol és másképpen nem ismerhetnék azt meg.

ApCsel 18:1-28 szakaszában láthatjuk egy példáját annak, hogyan végezte Pál a városi gyülekezetalapítást. Mi mindent tanulhatunk az apostol módszeréből?

A főbb városokban a különféle nyelvek, kultúrák és népcsoportok színes mozaikjai alakultak ki, és ma is éppen ez történik. Pál az emberek különböző csoportjaival érintkezett. Megkereste azokat, akik hozzá hasonlóan a zsidó hithez kötődtek, kapcsolatba lépett római polgárokkal és annak a mesterségnek a képviselőivel, amit ő maga is kitanult, a sátorkészítőkkel. Egy házaspár otthonában lakott, akik hívők lettek és szintén részt vettek az evangelizálásban. Addig tanított a zsinagógában, amíg ki nem űzték onnan, majd pedig egy keresztény család otthonában házi gyülekezetet alapított. Annyi új hívőt képzett ki és mentorolt, hogy amikor elköltözött, volt kit kineveznie a csoport vezetőjéül. Pál értette a multikulturális, sokféle hitnek otthont adó városi légkört (lásd még 1Kor 9:20-23), és jól tudott munkálkodni az adott körülmények között. Képes volt alkalmazkodni a környezetéhez, és megtanulta úgy bemutatni az igazságot, hogy az a lehető legjobban igazodjon azoknak a szükségleteihez, akikkel kapcsolatba kívánt lépni.

Hogyan tudunk jobban felkészülni úgy egyénileg, mint gyülekezeti közösségként arra, hogy bekapcsolódjunk a környezetünk életébe és így képesek legyünk elérni az embereket?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 3. negyedév

A gyülekezet és a környezete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: