A BIZALOM ELNYERÉSE

Miután Jézus az emberek javát akarta, együttérzést tanúsított és megadta, amire szükségük volt, „elnyerte a bizalmukat”, ami összefügg a hittel. A Bibliában több szó is érzékelteti a hit jelentését.

A héber „hit” szó gyöke az amn, amiből ered az ámen szavunk. Itt az alapvető gondolat az állandóság, a folyamatosság, a megbízhatóság, amikor valami szilárd, megbízható, amiben hinni lehet. Ez az Istenbe vetett üdvözítő „hit”, általában így fordítják, de más formában azt jelenti, hogy „igazság”. Amikor Krisztus példáját említjük, aki elnyerte az emberek bizalmát, kifejezzük, hogy megingathatatlan, szilárd elkötelezettsége láttán ilyen bizalom ébredt az emberekben. Ez történt, miközben Jézus közöttük járt, együttérzést tanúsított irántuk, foglalkozott velük.

Olvassuk el a következő igeszakaszokat! A héber Bibliában mindegyikben az amn gyökből eredő szavak szerepelnek: 1Móz 15:6; 4Móz 14:11; Ézs 7:9; Hab 2:4. A magyarban milyen szavak jelennek meg? Hogyan fejezik ki a bizalmat?

A görög Újszövetség a héber amn (hit) szót a „pistis” különböző alakjaival fordítja a hit, bizalom, abszolút bizonyosság, megbízhatóság kifejezésére. Krisztus elnyerte az emberek bizalmát, amivel példaként szolgál. Teljes bizonyosságot, bizalmat, hitet ébresztett, amikor hűségesen, önzetlenül forgolódott az emberek között, együttérzést tanúsított, segített.

Fontos megjegyezni, hogy ha a Szentírásban emberrel kapcsolatban esik szó a bizalomról, mint pl. az önbizalom vagy az emberekben való bizalom esetében, gyakran lehet negatív jelentéstartalma is (lásd Zsolt 118:9; Mik 7:5), az Istenbe vetett bizalom azonban csak pozitív. Tehát vigyázzunk! Jézus követőiként az Ő példáját kell követnünk, miközben az emberek között mozgunk, együttérzést tanúsítunk, szolgálunk. Amikor pedig megbíznak bennünk, fontos, hogy Jézusra mutassunk, arra, amit értünk tett!

Mit felelnénk, ha valaki megkérdezné: „Milyen az Istenbe vetett őszinte hit?” Indokoljuk meg a válaszunkat! Beszélgessünk erről szombaton a csoportban!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 3. negyedév

A gyülekezet és a környezete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: