FELTARTÓZTATÁS A SZOLGÁLAT VÉGZÉSE KÖZBEN

Jézus Kapernaum közelében szállt ki a csónakból (lásd Márk 5. fejezet). A tanítványoknak még mindig szinte kóválygott a feje az ördöngössel való, a Tízváros területén történt találkozás után. Mint általában, akkor is már tömeg várta Jézust a parton. Tolakodtak, lökdösődtek, hogy a közelébe kerüljenek, felhívják magukra a figyelmét. Azonnal meg is szólította valaki, és segítséget kért – a zsinagóga egyik vezetője.

Jézus elindult segíteni a zsinagóga vezetőjének (Mk 5:22-43), amikor valami megakasztotta. Mi történt, és hogyan reagált Jézus arra, hogy feltartották? Mi hogyan viszonyuljunk ahhoz, amikor a szolgálat végzése közben megakasztanak és újabb segítséget kérnek tőlünk? Milyen tanulságot szűrhetünk le ebből a történetből?

Ismerjük el, egyikünk sem nagyon szereti, ha megzavarják, nem igaz? Elfoglaltak vagyunk, sok a dolgunk, sokfelé kell elmenni, feladatokat végrehajtani. Célokat tűzünk ki magunknak, amelyeket el akarunk érni, általában bizonyos időkereten belül. Ha ilyenkor megakasztanak, az hátráltatást jelent.

Ezért bosszankodhatunk is, ha valaki alkalmatlan időben kérdez vagy kér segítséget. Előfordul, hogy nem tudjuk azonnal ledobni azt, ami éppen a kezünkben van. Viszont hányszor megtehetnénk, hogy rögtön abbahagyjuk, amivel foglalkozunk, és indulunk segíteni, de egyszerűen nincs hozzá kedvünk?

Pedig a segítségnyújtás legfontosabb alkalmai általában megakasztással jelentkeznek. A legtöbben igyekszünk elkerülni, hogy valaki hátráltasson, sőt bosszankodunk, ha a terveink felborulnak. Jézus szintén éppen akkor szembesült bizonyos szükséghelyzetekkel, amikor valamiben megakasztották, és Ő ezekre az esetekre szeretettel reagált. Ha belegondolunk, a mi esetünkben is sok szolgálati lehetőség akkor jelentkezik, amikor éppen valami mással vagyunk elfoglalva. Tanulmányoztuk az irgalmas samaritánus történetét. Ki tudja, hová tartott, mit akart elvégezni, amikor a sebesült emberhez ért!? Mégis megállt segíteni, és ez aztán valóban feltartóztatta!

Mikor fordult elő utoljára, hogy valaki hozzád fordult segítségért, megakasztott abban, amit éppen csináltál? Hogyan reagáltál?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 3. negyedév

A gyülekezet és a környezete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: