TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó, „Az Izraelnek adott törvény” c. fejezetből 263-272. o.; „Isten gondja a szegényekre” c. fejezet, 494-499. o.

Az egész Ószövetségben nyomon követhető az igazság és kegyelem fogalma. Nézzük meg pl. 5Móz 24:10-22 szakaszát! Figyeljük meg a határozott utasításokat! Egészen világosan látható, hogy mennyire törődik az Úr a szegényekkel, a munkásokkal és azokkal, akiket adósság terhel. Nem csupán elvont, magasröptű nyelvezettel érzékelteti, hogy segítőkészségre szólít nehéz helyzetű embertársaink iránti. Itt konkrét és gyakorlati rendelkezéseket is olvashatunk arra vonatkozóan, hogy bizonyos helyzetekben mit kell és mit nem szabad tenni, pl. az adósok vagy a szegény munkások esetében. Túl fontosak voltak ezek a fogalmak ahhoz, hogy ki-ki maga dönthesse el, mit tegyen az igazságról és a jóságról vallott nézetei alapján. Figyeljük meg azt is, hogy az Úr utalt rá, milyen helyzetben voltak egykor ők is, rosszul ment a soruk! „Emlékezz vissza arra, hogy szolga voltál Egyiptom földjén. Ezért parancsolom neked azt, hogy így cselekedj” (5Móz 24:22, ÚRK). Az anyagi helyzetünktől függetlenül, keresztényként mindig gondolnunk kell Isten kegyelmére, amivel nem az érdemeink miatt vesz körül bennünket. A Krisztusban nyerhető gazdagságot és teljességet élvezve (Ef 3:19; Kol 2:10) készen kell állnunk a szükséget látókat szolgálni, segíteni!

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. A negyedik parancsolat része, hogy a szolgáknak is pihenni kell szombaton. Hogyan érzékelteti ez is az emberiség Isten előtti egyenlőségének a gondolatát? Ennek fényében tehát hogyan bánjunk azokkal, akik nekünk dolgoznak, akik a beosztottaink, akik bizonyos fokig a mi irányításunk alatt állnak? Krisztus keresztáldozata hogyan mutatja be még erőteljesebben az emberek egyenlőségét Isten szemében?

2. „Amikor átvesszük a krisztusi lelkületet, követjük tetteit, akkor tudunk igazán úgy böjtölni, ahogyan Ézsaiás próféta írt a böjtről: »Hát nem az-e a böjt, amit kedvelek, hogy megnyitod a gonoszság bilincseit, megoldod az iga köteleit« (Ézs 58:6, ÚRK)? Tudd meg, hogy mire van szüksége a szegény szenvedőnek, majd pedig kedvesen, szeretettel bátorítsd, oszd meg vele az Istentől kapott javaidat, reményt és bizalmat ébresztve benne” (Ellen G. White cikke, Pacific Union Recorder, 1904. július 21.)! Hogyan tudjuk ezt megtenni? Hogyan oszthatjuk meg másokkal Krisztustól kapott javainkat, méghozzá kézzelfogható, gyakorlati módon, amivel valóban segíthetünk a bajbajutottakon?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 3. negyedév

A gyülekezet és a környezete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: