HELYREÁLLÍTÁS JÉZUSBAN

„…gyermekeim, akiket ismét fájdalommal szülök, amíg kiábrázolódik bennetek Krisztus” (Gal 4:19, ÚRK).

Kezdetben Isten tökéletes, fogyatkozás nélküli teremtményei voltunk, és az Úr tökéletes, teljes világba helyezett bennünket. Sajnálatos módon a bűn következtében elveszett a bűn előtti Paradicsom, és világunkat most halál, kegyetlenség, szenvedés, félelem és tudatlanság tölti be. Isten azért alkotta meg a megváltási tervet, hogy eredeti tökéletességében állítsa helyre a világot. Krisztus eljött visszaszerezni, ami a bűneset miatt elveszett.

„…kezdetben Isten az embert a saját képére teremtette. Felruházta nemes tulajdonságokkal, lelkivilága kiegyensúlyozott és lényének minden erői harmonikusak voltak. Isten e pompás ajándékait azonban összezilálta a bűnbeesés. A bűn elhalványította Isten képét az emberben, sőt majdnem megsemmisítette azt. A megváltási tervet az Úr éppen azért adta, hogy ezt a képet helyreállítsa, és kegyelemidőt adjon az embernek. Az emberi élet alapvető célja azóta az, hogy visszakerüljön a tökéletességnek arra a fokára, amelyen a teremtéskor állt. Ez a cél minden mást megelőz” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó, 556. o.). A helyreállítás ugyan nem lesz teljes egészen addig, amíg Isten új eget és új földet nem teremt, de a folyamat már most elkezdődött bennünk!

Olvassuk el Gal 4:19 versét! Ha most nem a közvetlen szövegösszefüggésre gondolunk, mi volt az a lényeges lelki természetű kérdés, amit Pál ki akart itt emelni?

Zsid 1:3 verse úgy állítja elénk Krisztust, mint aki Isten „valóságának képmása” (vö. Jn 14:9; 2Kor 4:4; Kol 1:15). Helyre akarja állítani bennünk Isten képét. Ha engedjük, bennünk lakhat Krisztus, Isten képmása: „bennetek van Krisztus, a dicsőség reménysége” (Kol 1:27, ÚRK). Az Isten képére való helyreállítás a maga teljességében Jézus második adventjekor történik meg (lásd 1Kor 15:49; 1Jn 3:2). Viszont amennyiben Krisztus bennünk van, mi pedig Őbenne, már a mennybemenetel előtt elkezdődik Isten képe helyreállításának folyamata. Amikor ez megtörténik, vágyódni fogunk arra, hogy a környezetünkben élőket odavezessük Istenhez, aki őket is helyreállíthatja.

Már elkezdődött bennünk a helyreállítás folyamata, de miért kell mégis tisztában lennünk azzal, hogy Jézus második adventjéig nem lesz teljes?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 3. negyedév

A gyülekezet és a környezete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: