Júdás eladja a lelkét

Milyen szomorú Júdás története! Ha még az utolsó jeruzsálemi út előtt meghal, a szent történelem legtiszteltebb hősei között lehetne. Templomokat neveztek volna el róla. Ehelyett a neve örökre összeforrt az árulással és a hűtlenséggel.

Olvassuk el Lk 22:3 és Jn 6:70 verseit! Hogyan segítenek ezek a részek megmagyarázni Júdás tetteit?

Természetesen könnyű Júdás tetteiért Sátánt vádolni, de mindez felvet egy kérdést. Minek kellett volna történnie, hogy a gonosz ne vihesse el Júdást az árulásig? Ugyanakkor tudjuk, hogy Sátán Pétert is meg akarta szerezni (Lk 22:31). Egy különbség azonban biztosan van a két ember között, mégpedig, hogy Júdás nem adta át magát teljesen az Úrnak; voltak még olyan bűnei, amelyekhez ragaszkodott, jellemhibák, amelyek lehetővé tették Sátánnak, hogy megkaparintsa őt, és elvégeztesse vele, amit végül megtett. Mindez egy újabb fontos következménye a szabad választás képességének.

Olvassuk el Mt 26:47-50 és 27:1-10 verseit! Milyen leckéket kellene megtanulnunk Júdás szomorú történetéből?

Mt 26:47-50 verseiben láthatjuk, amint Júdás egy csapat katonát vezet (kb. 600 főt), papokkal és a nép véneivel egyetemben. Milyen elképesztő erő mutatkozik itt meg Júdásban! Amikor az ember olyasmivel rendelkezik, amire másoknak nagy szüksége van, roppant erővel bír, ahogy Júdás is ekkor. Mindez jól működik, legalábbis addig, amíg az ember meg nem teszi, amit várnak tőle. Azonban, ha csak arra kell valaki, hogy mások megkapják, amit akarnak, amikor végül elérik a céljukat, tovább nincs rá szükségük. Csak órák kérdése és Júdás egyedül maradt, nem volt semmije. Egy másik fontos dologra is rámutat a történet, amit Júdás elveszített a lelkén túl. Harminc ezüstpénz? Mai áron számolva körülbelül akkora összeg, mint amit egy ember 1-4 hónap alatt keres (dollárban – a fordító megjegyzése), az ezüst aktuális árfolyamától függően. Ám ha mondjuk az összeg tízszeresére vagy akár százszorosára rúgott volna, akkor is, mibe került ez neki! A történet szerint végül azt is elveszítette. Egy petákot sem élvezhetett az egészből; ehelyett az egész összeget azoknak a lábaihoz szórta, akik korábban neki adták. Kiemelkedő példa ez arra, hogy végeredményben mennyire haszontalan minden, ami eltávolít Jézustól, minden, ami a lelkünk elvesztéséhez vezet, mint Júdás esetében a pénz. Olyan közel volt Júdás az örök élethez, és végül mégis eldobott magától mindent a semmiért!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: