Jézus utolsó napjai

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: Máté 26:1-19, 36-46, 51-75; Lukács 12:48;

1Korintus 5:7

„Mindnyájan megbotránkoztok bennem ezen az éjszakán…” (Mt 26:31, RÚF).

Ebben a tanulmányban Jézus a földi élete végső, a keresztfához vezető szakaszába lépett. A föld, de még inkább az egész világegyetem kezdett szembenézni a teremtés történetének legdöntőbb eseményével. Számos fontos mondanivaló levezethető azokból az eseményekből, amelyeket a héten átnézünk, de hadd fókuszáljunk most csak az egyikre: a szabadságra és a szabad akaratra! Figyeljük meg, hogy különböző emberek hogyan éltek a szabadság nagy és drága ajándékával! Figyeljük meg, hogyan származtak meghatározó, akár az örökkévalóságra is kiható következmények abból, ahogyan ki-ki a szabadságával élt!

Mindenkinek – Péternek, Júdásnak és az asszonynak az alabástrom szelencével – meg kellett hoznia a maga döntését. A legfontosabb azonban, hogy Jézusnak is döntéseket kellett hoznia, ezek között a legnagyobbat, hogy vállalja-e a keresztet, még ha emberi természete ágált is ez ellen. „Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te” (Mt 26:39, RÚF).

A helyzet iróniája elképesztő: visszaéltünk a szabad akarat ajándékával, és ez volt az, ami miatt várt Jézusra a pillanat, amelyben szabad akaratával élve arról kellett döntenie, hogy megmentsen-e bennünket a pusztulástól, amit a szabad akaratunkkal való visszaélés hozna ránk máskülönben.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: