A megjövendölt eljövetel

A hetvenéves babiloni fogság után a zsidók megkezdték a visszatérést Jeruzsálembe. Fűtötte őket a vágy, hogy újra felépítsék a templomot, azonban, ahogy rakták le az alapokat, azok, akik még emlékeztek a salamoni templom nagyszerűségére, rájöttek: ez a második templom meg sem fogja közelíteni az első szépségét. Ezért „hangosan sírtak” (Ezsd 3:12, RÚF). Az építők két embertől kaptak némi bátorítást, akik mellettük álltak: egy idős prófétától, akit Aggeusnak hívtak és egy fiataltól, Zakariástól. Aggeus emlékeztette őket, hogy az első templom valódi dicsősége nem Salamontól vagy egyéb emberektől származott. A templom nem Salamon temploma volt, hanem Istené! Ezt mondta a próféta: „Így szól a Seregek Ura: Még egy kevés idő, és megrendítem az eget és a földet, a tengert és a szárazföldet. Megrendítek minden népet, és elhozzák kincseiket a népek, ezt a házat pedig megtöltöm dicsőséggel – mondja a Seregek Ura. Enyém az ezüst, enyém az arany – így szól a Seregek Ura. Nagyobb lesz ennek a későbbi templomnak a dicsősége, mint amilyen a korábbié volt – mondja a Seregek Ura –, és ezen a helyen békességet adok! – így szól a Seregek Ura” (Agg 2:6-9, RÚF).

Tovább nőtt a remény, amikor a fiatal próféta, Zakariás elmondta: „Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán” (Zak 9:9, RÚF).

Miként alkalmazhatjuk ezeket a csodálatos próféciákat Mt 21:1-11 részénél, amikor Jézus belép Jeruzsálembe?

„Krisztus a zsidó királyi bevonulási szokás szerint járt el. Azon az állaton ült, melyen Izrael királyai is, s melyről a prófécia megjövendölte, hogy így fog a Messiás eljönni országába. Ahogy felültették a csikóra, hangos diadalkiáltás remegtette meg a levegőt. A sokaság éltette a Messiást, királyát. Jézus most fogadta a hódolatot – ezt azelőtt sohasem engedte meg –, s tanítványai ezt bizonyítéknak fogták fel, hogy boldog reményeik teljesülnek: láthatják Őt trónra lépni. A sokaság meg volt győződve róla, hogy eljött felszabadulásuk órája. Képzeletben már látták a római seregek kiűzését Jeruzsálemből, Izraelt újból független nemzetté válni” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1990, Advent Kiadó, 480. o.).

Újra és újra látjuk, hogyan teljesedtek be az írások, és azt is, hogy ugyanakkor az emberek nem értették a történteket. Mit mond ez számunkra arról, hogyan torzíthatják el az előfeltételezéseink az igazságot?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: