További tanulmányozásra:

A történet, amelyben Jézus Péterrel fogatja meg a halat, szájában éppen a kellő pénzösszeggel, rendkívüli, annyira, hogy néhány tudós vitatja annak valóságtartalmát. Szerintük mindez csupán egy „népmesei töredék”, egy édes kis tanulságos történet, semmi több. Azonban ezt a magyarázatot mindenképpen el kell vetnünk. Annyi bizonyos, hogy szemben az egyéb csodákkal (például betegek gyógyítása, vakok szemének megnyitása, halottak feltámasztása, tömegek táplálása) ez a történet eltér a szokásostól. A Szentírásban azonban megtalálható még az úszó fejszefej (2Kir 6:2-7), a száraz mezőn a nedves és a nedves mezőn a száraz gyapjú története is (Bír 6:36-40), vagyis a Bibliától nem idegenek az ilyen természetű történetek. Miért nem adta csak úgy oda Jézus Péternek az összeget, hogy fizesse be? Miért tartott szükségesnek egy ilyen látványos megoldást egy relatíve kis probléma esetében? A szöveg erről semmit nem mond. Azonban, ahogy a tanulmány említette, mindez Isten felmérhetetlen hatalmát mutatja, ami viszont nem kell, hogy meglepjen bennünket. Hiszen folyton látjuk elképesztő hatalmát. Már puszta létezésünk is, amely egyébként sokkal jelentéktelenebb, mint a látható kozmosz teljessége, lenyűgöző kiábrázolása az Isten hatalmának. Ha Isten ezeknek a létrehozására képes volt, nem lehet probléma egy adott összegnek egy bizonyos hal szájába való helyezése sem. Bár más összefüggésben, Pál jól ragadja meg ugyanezt a gondolatot: „Ó, Isten gazdagságának, bölcsességének és ismeretének mélysége! Milyen megfoghatatlanok az ő ítéletei, és milyen kikutathatatlanok az ő útjai” (Róm 11:33, RÚF)! Máté beszámolója csupán az igazság egy újabb kiábrázolása.

Beszélgessünk róla!

1. Péter küzdelme, hogy alávesse akaratát Isten akaratának, egyben a mi problémánk is. E küzdelem igen erőteljes metaforáját találhatjuk Malakiás 1. fejezetében, ahol Isten azt kéri Izraeltől, hogy ha áldozatot hoznak, az csak az áldozatra szánt dolgok legkiválóbbjai közül legyen. „Pedig lopott állatot hoztok, vagy sántát és bénát. Ha ilyen áldozatot akartok hozni, nem kívánom tőletek! – mondja az Úr” (Mal 1:13, RÚF). Miért fontos Istennek, milyen áldozatot viszünk neki? Mert szeretné, ha rábíznánk mindazt, amihez a legjobban ragaszkodunk. Mely dolgokhoz kötődsz legjobban? Hogyan tudnád azokat átengedni Istennek?

2. Gondolj vissza arra, hogyan kezelte Jézus a templomadó kapcsán kialakult helyzetet! Nem engedte elmérgesedni a vitát, inkább lenyugtatta. Mit tanít mindez életünk napi konfliktusairól, amelyekbe újra és újra belekerülhetünk? Honnan tudhatjuk, mikor van itt az ideje a beszédnek és mikor a hallgatásnak?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: