Jézus és a templomadó

Olvassuk el Mt 17:24-27 verseit! Milyen esemény játszódik itt, és mit mond el mindez nekünk Jézusról?

Habár minden zsidónak kötelező volt fizetni a templomadót, a papok, a léviták és a rabbik kivételnek számítottak. Ezzel a kérdés, hogy kell-e fizetnie Jézusnak az adót, vagy nem, tulajdonképpen a szolgálatának megkérdőjelezése is volt egyben. Ellen G. White leírja: ebben a helyzetben Péter elszalasztotta a lehetőséget, hogy bizonyságot tegyen Jézus abszolút hatalmáról. „A begyűjtőnek adott válaszával – hogy Jézus kifizeti az adót – gyakorlatilag szentesítette azt a Róla alkotott helytelen felfogást, amelyet a papok és vének igyekeztek átvinni a köztudatba… Ha a papok és léviták kivételezettek voltak a templommal való kapcsolatuk miatt, mennyivel inkább Ő is az, akinek a templom Atyja háza volt” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1990, Advent Kiadó, 366. o.).

Sokat tanulhatunk abból, hogy Jézus milyen kedvesen felelt Péternek. Ahelyett, hogy megalázta volna, finoman rámutatott hibájára. Majd a helyzetet, amelybe Péter hozta, igyekezett a legkreatívabban alakítani. Ahelyett, hogy egyszerűen kifizette volna az adót – ezáltal elismerve kötelezettségét –, kivételes utat választott: egy hal szájából vetette ki hozzá a pénzt.

Ez a csoda nem volt mindennapi. Ez az egyetlen alkalom, amikor Jézus látszólag a saját javára tett csodát, de ez csak a látszat. Valójában így mutatta be mindenkinek, hogy hatalma van nemcsak a templom, de az egész teremtett világ felett.

Emberileg mennyit érthetünk meg ebből a csodából? El tudjuk képzelni, hogy vajon mi cikázott át Péter agyán az események közepette, amelyeket egyébként ott átélt, amikor a zsinórt a vízbe vetette, és kifogott egy halat, a szájában pont annyi pénzzel, mint a hiányzó templomadó?

Habár sem Jézusnak, sem a tanítványoknak nem kellett volna adót fizetnie, Jézus mégis megtette, hogy elkerülje a szükségtelen vitákat. Milyen módon simíthatjuk el a nehéz problémákat, különösen, ha nem életbe vágóak, azért, hogy a felesleges konfliktusokat elkerüljük?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: