Az egész teremtett világ Ura

A tömeg táplálásának csodája után Jézus megparancsolta a tanítványoknak, hogy szálljanak be a hajóba (Mt 14:22). Meg akarta kímélni őket a tömeg nyomásától, nehogy megsérüljenek. A jó tanító megvédi a tanítványait azoktól a dolgoktól, amelyekre még nem állnak készen. „Jézus magához szólítja a tanítványait – írja Ellen G. White –, s megparancsolja nekik, hogy szálljanak hajóra, s azonnal térjenek vissza Kapernaumba, Ő pedig majd elbocsátja a népet. (…) Tiltakoztak a rendelkezés ellen, de Jézus most olyan hatalommal beszélt, amit még sohasem alkalmazott velük szemben. Tudták, hogy hasztalan lenne részükről a további ellenkezés, és csöndben a tenger felé fordultak” (Jézus élete. Budapest, 1990, Advent Kiadó, 314. o.).

Olvassuk el Mt 14:23-33 verseit! Mit mondanak arról, kicsoda Jézus? Mit tudhatunk meg ebből a részből a megváltás természetéről?

Tanulságos a pillanat, amikor a megrémült tanítványok elképedve nézik, ki jön feléjük a víz színén járva. Jézus azt mondta nekik: „én vagyok, ne féljetek” (Mt14:27)! Az itt használt kifejezés, a görög ego eimi fordítása: „én vagyok”. Ez lényegében nem más, mint Isten neve (lásd 2Móz 3:14). A Szentírás időről időre úgy mutatja be az Istent, mint akinek hatalma van az egész természet felett. A 104. zsoltár például félreérthetetlenül úgy mutatja be Őt, mint aki nem csupán Teremtője, de fenntartója is a világnak, akinek a hatalma által áll fenn a világ, miatta működnek a természet törvényei. Semmi sem utal ezekben a szövegekben a deizmus elgondolására, miszerint Isten megalkotta, majd magára hagyta a világot. Zsidók vagy pogányok, életünket mindannyian az Isten fenntartó hatalmának köszönhetjük, az Úrnak, aki lecsendesítette a tengert is (lásd még Zsid 1:3).

Mindannyiunkban visszhangoznia kell Péter kiáltásának: „Uram, ments meg” (Mt 14:30, ÚRK)! Ha Jézus nem mentene meg bennünket, ki segíthetne? Péter kiszolgáltatottsága saját tehetetlenségünket mutatja meg, azt a helyzetet, amelyben a világ bukása miatt vergődünk.

Gondoljunk csak bele, milyen tehetetlenek is vagyunk valójában! Olyan erők irgalmától függ a létünk, amelyek sokkal nagyobbak nálunk, amelyeket nem irányíthatunk. Miként erősíti ez a Jézusra utaltságunk tudatát?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: