Jézus válasza

Ilyen légkörben kellett Jézusnak végezni a szolgálatát: rideg és lehetetlen szabályokat követeltek meg a szombattal kapcsolatban, lerombolva a nyugalomnap eredeti célját. A szombatnak pedig olyan napnak kellett volna lennie, amelyen megpihen az ember a munkától, Istent imádja és a közösséget ápolja más hívőkkel, mégpedig olyan módon, amire nincs lehetősége hét közben. Ezen a napon a gyerekek tudhatják, hogy a szüleik sokkal többet lehetnek velük, mint a hét bármely más napján; amikor különleges örömet lelünk abban, amit értünk tett az Alkotó és a Megváltó.

Olvassuk el Mt 12:3-8 verseit! Mit válaszolt Jézus a farizeusoknak, akik nehéz igát akartak az emberek nyakába akasztani? Olvassuk el 1Sám 21:1-6 verseit! Miképpen jelenik meg a jézusi érvelés logikája ezen a helyen?

Jézus azt mondja el itt nekik, amit később sokkal erőteljesebben fejt ki (lásd Mt 23:23-24), hogy a lényegre irányítsa a figyelmüket. Felidézi a jól ismert történetet a menekülő Dávidról, aki megkapta és megette a szent kenyerek asztaláról azt a kenyeret, amelyet elvileg csak a papok ehettek volna meg. Dávid és csapata éhsége fontosabb volt ebben a helyzetben, mint egy szentélyhez tartozó rítus, amely egészen más célt szolgált. Ugyanígy Jézus és a követői éhsége fontosabb volt a szombatra vonatkozó emberi irányelveknél (például az aratásra vonatkozónál), amelyeknek egészen más célja volt.

Jézus a papok munkájára is felhívja a figyelmet, amit szombaton végeznek a templomban. Lehet szombaton szolgálatot végezni. Ugyanígy végezhetik a munkájukat Jézus és követői, mivel Jézus és az Ő szolgálata nagyobb a templomnál. Mindezzel Jézus sem itt, sem másutt nem mond semmi olyasmit, hogy a szombatot lazábban kellene megtartani, semmit nem vesz el az isteni parancsból. Megpróbálta felszabadítani az embereket, nem a szombat szabályai alól, hanem az értelmetlen kötöttségekből, amelyek aláásták a szombat igazi értelmét, mivel a szombat az egyik kifejezési módja annak a nyugalomnak, amely Krisztusban mint Teremtőben és Megváltóban van.

„Krisztus idejében a szombatot már annyira elferdítették, hogy megtartása inkább az önző, önkényes ember jellemét tükrözte, mint a szerető mennyei Atyáét” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1990, Advent Kiadó, 231. o.). Vizsgáld meg magad és vedd fontolóra: Mit tehetnél, hogy cselekedeteid biztosan szerető mennyei Atyánk jellemét tükrözzék, nem pedig önkényes, önző emberi énedét?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: