Vita a nyugalom napja körül

Amennyiben igaz lenne, amivel sok keresztény érvel, hogy Jézus eltörölte a hetedik napnak, a szombatnak a szentségét, mással helyettesítette, eltávolította, betöltötte (stb.), akkor vajon miért foglalkozott annyit azzal, hogyan kell megtartani a szombatot?

Olvassuk el a következő verseket! Mely részeket vitatják ezekben az itt található jelenetekben és melyeket nem? Mt 12:1-2; Mk 2:23-28; Lk 14:1-6; Jn 5:9-16

Mivel Izrael babiloni fogságának az egyik oka az volt, hogy az izraeliták megrontották a nyugalom napját, a farizeusok mindent meg akartak tenni azért, hogy ez még egyszer ne történhessen meg. Ezért egész szabálygyűjteményt hoztak létre, belefoglalva, hogy mit szabad és mit nem lehet csinálni szombaton, így akarták megvédeni a nap szentségét. Milyen szabályokról van szó?

Meg lehet-e enni a tojást, amelyet a tyúk szombaton tojt? A farizeusok többsége szerint nem ehetjük meg azt a tojást, amelyet egy tojásért tartott tyúk szombaton tojt, mivel azzal, hogy a tyúk tojást rakott, lényegében dolgozott szombaton. Ha viszont a tyúkot nem ebből a célból tartották – hanem mondjuk a húsáért, étkezési célból –, akkor a tojás megehető, hiszen ebben az esetben a tyúk nem az elsődleges „munkáját végezte” szombaton. (Ezt egészítette ki egy ajánlás, amely szerint a tojásért tartott tyúk szombaton tojt tojását is meg lehet enni, amennyiben később levágják a tyúkot, amiért megtörte a szombatot.)

Megnézheted-e magad a tükörben szombaton? A válasz nem, mivel előfordulhat, hogy ősz hajszálat veszel észre a fejeden, kísértésbe esel, hogy kitépd azt, ami már aratásnak minősül, ez pedig szombatrontás.

Ha tüzet fog a házad szombaton, kimentheted-e a ruháidat a házból? A válasz: csak egy öltözet ruhát menthetsz ki a házból. Ha azonban egy öltözetet magadra veszel, akkor még egy másikat is ki tudsz hozni. (Egyébként, ha tüzet fog a házad, nem kérhetsz meg egy pogány embert, hogy oltsa el, azonban, ha ezt kérés nélkül mégis megteszi, úgy minden rendben van.)

Lehet-e köpni szombaton? A válasz: sziklára igen, de a földre már nem, mivel ha oda köpsz, akkor az sár- vagy habarcskészítésnek is felfogható.

Megmosolyogtató lehet mindez, pedig a magunk módján mi is hasonlóan akarunk elkerülni problémákat, nemcsak a szombattal, de a hitünk számos más vetületével kapcsolatban is. Ilyenkor szem elől tévesztjük a fontos dolgokat, hogy a jelentéktelenekre fókuszáljunk, nemde?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: