Kelj fel, és járj!

A hétfői leckében Jézus úgy nyilatkozott a római századosról, hogy még Izraelben sem talált hozzá hasonló hitű embert. Viszont éppen ezekben az órákban, Izraelben volt valaki, akiben megfogalmazódott a gondolat, hogy a szívbéli gyógyulására még a testi gyógyulásnál is nagyobb szüksége van.

Olvassuk el Mt 9:1-8 verseit! Milyen reményt meríthetünk a bűnbocsánat ígéretéből, függetlenül attól, hogy mit követtünk el vagy az milyen károkat okozott addig? (Lásd még Róm 4:7; 1Jn 1:9; 2:12!)

Lenyűgöző, hogy az első dolog, amivel Jézus foglalkozott, amikor az ágyhoz kötött embert elé hozták, a beteg lelki állapota volt. Nyilvánvalóan tudta, mi a valódi probléma. A beteg nyomorult fizikai állapota ellenére Jézus érzékelte, hogy a baj mélyebben keresendő: a férfi bűntudatában, amely a rendkívül bűnös élete miatt szorongatta. A Megváltó látta, hogy az ember bűnbocsánatra vágyik, ezért kimondta a legnagyszerűbb és legmegnyugtatóbb szavakat, amelyre csak vágyhat az, aki megértette a bűn árának valóságát: „A bűneid bocsánatot nyertek.” Ellen G. White a következőket írja: „De nem is annyira a test gyógyulására vágyakozott, mint inkább a bűn terhétől való szabadulásra. Ha megláthatná Jézust, és megbizonyosodhatna a menny megbocsátásáról és békéjéről, megelégedne akár az élettel, akár a halállal, Isten akarata szerint” (Jézus élete. Budapest, 1990, Advent Kiadó, 215. o.).

Egy adventista lelkész gyakran prédikált arról, hogy ez embernek legyen elég hite ahhoz is, ha nem gyógyul meg. Ez a legnagyobb hit: amikor mélyebbre tekintünk a fizikai állapotunknál, körülményeinknél és az örökkévaló dolgokra koncentrálunk. Gyakran csak a fizikai szükségletünkért imádkozunk, Isten pedig megadja kéréseinket. Jézus azonban a hegyen elhangzott beszédében arra hív, hogy „keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát” (Mt 6:33). Így végül, a pillanatnyi fizikai szükségleteink ellenére is az a döntő, hogy az örökkévaló dolgokat tartsuk szem előtt a világban, ahol annyi minden csak átmeneti, ideig való.

Bármilyen fizikai küzdelmeink legyenek is, még ha az elképzelhető legrosszabb forgatókönyv is jött be az életünkben, ezek a dolgok mind csak ideig valók. Miért kulcskérdés, hogy ezt az igazságot soha ne feledjük el?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: