Isten országának alapelvei

Jézusnak kétségkívül az egyik legradikálisabb tanítását találjuk Mt 5:48 versében. Olvassuk el a szöveget! Hogyan kellene nekünk, bűnösöknek elérni erre a szintre?

A Hegyi Beszéd minden tanítása között ez az egyik legmeglepőbb, az egyik legvégletesebb. Tökéletesnek lenni, amint „mennyei Atyánk tökéletes”? Mit jelent ez? A megértés kulcsa a szöveg második szava: azért, ami arra utal, hogy ez a szövegrész összefoglalás, utalás arra, ami korábban elhangzott. Mi hangzott el előtte?

Olvassuk el Mt 5:43-47 verseit! Miként kerülhetünk közelebb a 48. vers megértéséhez e versek által? (Lásd még Lk 6:36!)

Nem először fordul elő ilyen kijelentés a Bibliában. Mózes harmadik köny-vében az Úr azt mondja a népének: „Szentek legyetek, mert én az Úr, a ti Istenetek szent vagyok” (19:2). Lk 6:36 versében pedig ezt olvashatjuk: „Legyetek azért irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas.”

A szövegösszefüggés teljes egészében azt mutatja, hogy Mt 5:43-48 verseinek tanítása nem a szabályokhoz és a normákhoz való külső alkalmazkodásról szól. Ehelyett a szakasz minden elemében az emberi szeretetet állítja a középpontba, mégpedig amikor nemcsak olyanokat szeretünk, akiket mindenki képes szeretni, hanem olyanokat is, akiket egyébként a világi normák szerint nem szeretnénk (ismétlem, ez a rész Isten országának normáit mutatja be). Fontos felidézni magunkban, hogy mindebben Isten nem kér olyat, amit ne tudna beteljesíteni az életünkben. Ha a magunk képességeire hagyatkozunk, ha hagyjuk, hogy bűnös és önző szívünk uraljon bennünket, vajon képesek leszünk-e szeretni az ellenségeinket? Nem, mert nem így működik a világ. Viszont mi nem egy másik világ polgárai vagyunk?! Azt az ígéretet kaptuk, hogy ha alávetjük magunkat Istennek, akkor „aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégezi Krisztus Jézus napjára” (Fil 1:6, RÚF). Mégis hogyan végezhetne nagyobb munkát bennünk, mint amikor saját világunkban formál át bennünket, hogy úgy szeressünk, ahogyan Ő szeret?

Mennyiben lenne már most más az életünk, ha képesek lennénk szeretni az ellenségeinket?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: