További tanulmányozásra:

Evangélista érkezett egy városba és így kezdte hirdetni előadásait: „Jöjjenek és lássák, amint a prédikátor kitép egy lapot a Bibliából!” Természetesen tömeg gyűlt össze a látványosságra. Ő kiállt eléjük, kinyitotta a Könyvet, és valamennyiük legnagyobb csodálkozására kitépett egy lapot a Könyvek Könyvéből. „Ez a lap – mondta – soha nem tartozott ide. Ez a lap elválasztotta az Ószövetséget az Újtól.” Akármit is gondoljunk a színpadias fellépésről, a prédikátor fontos dologra hívta fel a figyelmet: a két könyv valójában egy. Az Újszövetség végig az Ószövetséget idézi. Újra és újra, minden, amit az Újszövetség magyaráz, igazol, legyen az Jézus által vagy a többi író által, az Ószövetségre hivatkozik. Hányszor és hányszor jelenti ki Jézus ilyen vagy olyan formában: „Minden írást be kell tölteni!” Jézustól kezdve, aki gyakran mutat vissza az ótestamentumi írásokra (lásd Mt 22:29; Lk 24:27; Jn 5:39; 13:18) Pálon át, aki szintén folyton az Ószövetséget idézi (Róm 4:3; 11:8; Gal 4:27), egészen A jelenések könyvéig a mintegy 550 utalással az Újtestamentum szerves kapcsolatban áll az Ótestamentummal. Az Új- és az Ótestamentum Isten írott kinyilatkoztatásai az emberiség számára a megváltási tervről. És bár nem kérdés, hogy bizonyos részei már nem kötelezőek a kereszténység számára, mint az áldozati rendszer, nem követhetjük el azt a hibát, hogy másodrendű könyvvé nyilvánítjuk az Ószövetséget az Újszövetséghez képest. A Biblia két könyvből áll össze, és mindkettőből életbevágó igazságokat tanulhatunk Istenről, valamint a megváltási tervről.

Beszélgessünk róla!

1. Sokféle kísértésben láthatjuk Jézust, amint Sátán igyekszik kikezdeni Őt, azonban azt is láthatjuk, hogy egyetlen esetben sem bukik el, ellenáll a kísértéseknek, kivédi az alattomos támadásokat. Figyeljük meg, milyen tömören fejezi ki az Ige itt a lényeget: habár Jézus Isten, itt a „bűnös testhez hasonló formában” jelenik meg (Róm 8:3, ÚRK). Úgy használja az Igét, mint védelmi eszközt a gonosz kísértésekkel szemben. Ha Jézusnak ezt kellett tennie, mennyivel életbevágóbb számunkra, hogy még központibb szerepet kapjon az életünkben a Biblia, különösen a kísértések idején?! Vélhetően ismerjük azt az alapelvet, hogy a Szentíráshoz kell folyamodnunk a kísértések elleni harcban. Csakhogy vajon mennyire gyakoroljuk is ezt az életben? Hogyan segíthet mindez kiállni a kísértések ellen, amelyekkel mindannyian szembenézünk?

2. Miért döntő jellemvonás az alázat a keresztények számára? Hogyan válhatunk alázatossá és maradhatunk is azok? Mi a kereszt szerepe ezen a kritikus területen?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: