A pusztai szembenállás

„Akkor a Lélek Jézust a pusztába vitte, hogy az ördög megkísértse” (Mt 4:1, ÚRK).

Képzeljük el a jelenetet Sátán szemszögéből! Az isteni, mindenki által tisztelt Lény, akit ő Isten Fiaként ismert, most leereszkedett, emberi testet öltött, hogy megmentse az emberiséget. Ugyanaz a Jézus, aki ellene harcolt a mennyben és aki levetette őt az angyalaival együtt (lásd Jel 12:7-9)! De akkor kicsoda is most ez a Jézus? Egy legyengült ember a kíméletlen pusztaságban, mindenféle segítség nélkül? Egyértelműen úgy tűnt, hogy Jézus könnyű célponttá vált Sátán számára.

„Amikor Sátán és Isten Fia először álltak egymással szemben, Krisztus a mennyei seregek parancsnoka volt, és Sátánt, az égi lázadás vezetőjét kivetették a mennyből. Most látszólag fordított helyzet volt, és Sátán a legjobban akarta kihasználni feltételezett előnyét” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1990, Advent Kiadó, 90. o.). Micsoda különbség! Lucifer valaha azt gondolta: „hasonló leszek a Magasságoshoz” (Ézs 14:14), Jézus viszont megüresítette magát, megválva minden mennyei dicsőségétől. Itt, ebben az egyetlen jelenetben láthatjuk a mérhetetlen különbséget az önzés és az önzetlenség között, hogy milyen áthidalhatatlan szakadék választja el a szentséget a bűntől.

Vö. Ézs 14:12-14 és Fil 2:5-8 verseit! Ezek az igék milyen különbséget mutatnak Jézus és Sátán között?

Képzeljük el az angyalokat, akik ismerték Jézust teljes mennyei dicsőségében, és most látniuk kell, amint a két ellenség szemtől szemben találja magát egy olyan helyzetben, amelyre korábban nem volt példa. Mi már pontosan tudjuk, mi lett a kimenetele ennek az összeütközésnek, azonban az angyalok – valójában az egész menny – ezt akkor nem tudhatták. Így minden bizonnyal várakozással és feszült figyelemmel nézték végig az eseményt.

Sátán felmagasztalta magát, Jézus viszont megalázta magát, egészen a halálig. Mit tanulhatunk a két fél élesen különböző viselkedéséből, és hogyan alkalmazhatjuk ezt a fontos igazságot a saját életünkre? Hogyan kellene mindennek befolyásolnia bizonyos döntéseinket, különösen amikor az énképünk a tét?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: