ÚJ ÉG ÉS ÚJ FÖLD

A bűn és a lázadás egyaránt hívatlan betolakodó, nem szerepeltek Isten ter-vében. Hallatlan nagy pusztítást okoztak, de amikor már a romlás kiváltó oka megszűnik, eljön az ideje annak, hogy Isten mindent visszaállítson a maga tökéletességében. Amíg ez meg nem történik, addig a nagy küzdelem nem zárul le végleg.

Mi emelkedik ki János leírásából Jel 21:1-2, 9-10 és 22:1-3 szakaszaiban? Mit jelent mindez?

Amikor János bemutatja az új eget és új földet, megismétli Péter szavait: „az egek ropogva elmúlnak, az elemek pedig megégve felbomlanak” (2Pt 3:10). Mindannyian jól tudjuk, hogy a földnek nem csak apró kozmetikázásra van szüksége. Minden teljesen elpusztul, hogy teret engedjen egy egészen új életformának.

János azt is megjegyzi, hogy nem lesz többé tenger (Jel 21:1). A jelenések könyvét Pátmosz börtönszigetéről írta, ahonnan a tenger miatt nem menekülhetett el. Ma, még egy modern hajóval is több órába telne, mire elérnénk azt a szigetet, ahol János írt. Az újjáteremtett földön nem lesz többé semmiféle akadály, ami gátolná a megváltottak szabad mozgását vagy a szeretteikkel való találkozását.

A leírás alapján az Új Jeruzsálem különlegesen látványosnak ígérkezik. János a bibliai idők városaihoz illő kifejezésekkel mutatta be, hiszen ő csak ezeket ismerhette. Csakhogy az I. századbeli, római építészetből kiinduló művészi elképzelések inkább ártanak, mert ennek a városnak „építője és alkotója az Isten” (Zsid 11:10).

Emberi ésszel szinte fel sem foghatjuk, milyen lesz majd Isten városa! Milyen öröm engedni, hogy a képzeletünk szabadon szárnyaljon, miközben megpróbáljuk magunk elé idézni, mit is tartogat számunkra Isten! A város óriási méretei is azt sejtetik, hogy nem kell a hely szűke miatt aggódni, mindenki elfér!

Nézzünk szét a természet világában, csodálkozzunk rá a sok szépségre! Mit hirdet mindez Isten jelleméről már most is, amikor a bűn rontása szintén látható? Amit most látunk, hogyan késztethet arra, hogy bizalommal és reménységgel várjuk azt, amit még nem láthatunk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: