SZMIRNA ÉS PERGAMON

A szmirnai gyülekezetnek Jézus így mutatkozik be: „az első és utolsó, aki halott volt, és életre kelt” (Jel 2:8, ÚRK; lásd még 1:18). A pergamoni gyülekezet számára Jézus az, aki a fogai között tartja a kétélű, éles kardot (Jel 1:16; 2:12). Mi a jelentősége annak, ahogyan Jézus a két gyülekezetnek bemutatkozik?

Olvassuk el Jel 2:8-17 szakaszát! A szmirnai gyülekezet tagjai is a kemény munkájukról váltak ismertté, mégsem tudnak sokat felmutatni, talán azért, mert közöttük van a „Sátán zsinagógája” (Jel 2:9). A pergamoni gyülekezet tagjai szintén ragaszkodnak a hitükhöz, pedig „a Sátán királyiszéke” közöttük van (13. vers). Itt is megmutatkozik a nagy küzdelem valósága.

A szmirnai gyülekezet figyelmeztetést kap, hogy nehéz idők jönnek, bebörtönzés vagy talán halál is (10. vers). A pergamoni gyülekezetből már valakit meg is öltek a hitéért (13. vers). Fontos megjegyezni, hogy a nehéz idők csak egy darabig tarthatnak, vagyis a gonoszság nem folytatódhat egy bizonyos ponton túl (10. vers).

Okot ad az aggodalomra, hogy Istennek „valami kevés” panasza van a pergamoni gyülekezet ellen (Jel 2:14-16). Megtűrik maguk között azokat, „akik a Bálám tanítását”, valamint „a Nikolaiták tanítását tartják” (14-15. vers).

„Nikolaus és Bálám párhuzamos meghatározásnak tűnik. A Nikolaus összetett görög szó (nikao és laos), és azt jelenti, hogy »aki legyőzi a népet«. A Bálám név két héber szóból származik: am (nép) és baal – a bela szóból (pusztítani vagy elnyelni), együttes jelentése pedig: »a nép pusztítása«” (Ranko Stefanovic: Revelation of Jesus Christ: Commentary on the Book of Revelation. Berrien Springs, Mich., 2002, Andrews University Press, 111. o.). Jézus az egész gyülekezetet figyelmezteti, hogy ha továbbra is folytatódik a tévtanítás, személyesen jön el és harcol ellenük a szájában lévő karddal (Jel 2:16).

Viszont a figyelmeztetések között komoly bátorítás is hangzik mindkét gyülekezetnek (11. és 17. vers).

Mit mondhatunk Jel 2:14-15 versei alapján arról az elképzelésről, hogy nem számít, mit tanítunk? Miért nagyon is fontos a tanítás?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: