CSÚFOLÓDÓK

2Pt 3:3-7 szakaszában mire utal Péter a múltból, ami segíthet megbirkózni a mostani és a jövőbeli kérdésekkel?

A világosság és a sötétség, Jézus követői és a gonoszság erői közötti küzdelem már-már a tetőfokára ért. Az ördög mint éhes, ordító oroszlán azt keresi, kit falhat fel legközelebb (1Pt 5:8). A csúfolódók hada a segítségére siet. „Racionális” és „tudományos” érveikkel (2Pt 3:3-4) megpróbálják kioltani a keresztények hitét, Péter szerint azért, mert ragaszkodnak kialakult életstílusukhoz, a kívánságaikhoz (3. vers; lásd még Júd 18). Azzal érvelnek Jézus visszajövetelével szemben, hogy minden ugyanúgy van, ahogy mindig is volt.

Gúnyos megnyilvánulásukkal azonban Jézus kijelentése áll szemben: „ismét eljövök” (Jn 14:1-3). A csúfolódók gyakorlatilag tagadják Jézus visszajövetelét (lásd 2Pt 3:4). Mintha az édeni történet visszhangozna itt. Isten kijelentette: „a jó és a rossz tudásának fájáról nem ehetsz, mert azon a napon, amelyen eszel róla, halállal lakolsz” (1Móz 2:17, RÚF). A kígyó által viszont Sátán ezt cáfolni próbálta: „Bizony nem haltok meg” (1Móz 3:4). Nyíltan ellentmondott Isten szavának. Az Édenben csak egy hang tette ezt, most viszont már mindenütt, a hangok kórusa tagadja Isten állítását. Érdemes azonban felfigyelni arra, hogy Péter előre szólt erről a hazugságról. Így minden alkalommal, amikor valaki gúnyolódik Jézus visszajövetelének ígéretén, valójában ő maga tölti be az apostol próféciáját.

A történelem tanúsítja, hogy az özönvíz katasztrófája egyszer már elpusztította a földet, a csúfolódók azonban nem akarnak erről tudomást venni. Nem hajlandóak elismerni, hogy Isten odafigyel az ember életét meghatározó döntésekre. Azt a gondolatot is el akarják hessegetni maguktól, hogy a világot egykor vízzel elárasztó Isten az idők végén, az ítélet nagy napján tűzzel tisztítja majd meg a földet (2Pt 3:5-7). Csalfa reménybe kapaszkodnak, ha a természet változatlan körforgására hivatkoznak.

Az évek múlásával hogyan tudunk továbbra is rendületlenül ragaszkodni a második advent ígéretéhez? Miért olyan fontos ez?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: