AZ EGYHÁZ „ÉPÜLETE”

„Krisztus egyháza, bármilyen gyengeségekkel és hiányosságokkal küzd is, mégis egyedül ez az, amire Krisztus a legfőbb gondoskodását árasztja a földön” (Ellen G. White: In Heavenly Places. 284. o.).

Nincs jobb példa erre a klasszikus, Ellen G. White-tól származó idézetre, mint amit 1Korinthus 3. fejezetében találunk. Pál az egyházat olyan növényhez hasonlítja, amelyért többen is munkálkodnak: az egyik elülteti a magot, a másik öntözi, de növekedése és fejlődése Istentől van (1Kor 3:4-9).

Érvelését folytatva Pál egy épülethez hasonlítja az egyházat. Valaki megveti az alapot, majd sokan mások arra építenek (10. vers). Krisztus maga az alap (11. vers), ezért jól meg kell gondolnia az utána következőknek, hogy milyen anyagot is használnak! Az eljövendő ítélet fogja megmutatni a különbséget a silány és a megfelelő „építőanyagok” között (12-15. versek).

Mi az a két dolog, ami bemutatja, hogy valójában kinek az oldalán állunk a nagy küzdelemben (1Kor 3:12-15; vö. Mt 7:24-27)?

Nézzük csak meg, hogy mi következik ezután: „Nem tudjátok-é, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Lelke lakozik bennetek? Ha valaki az Isten templomát megrontja, megrontja azt az Isten. Mert az Istennek temploma szent, ezek vagytok ti” (1Kor 3:16-17).

Két dologra kell felfigyelnünk: Az első, hogy a szövegösszefüggés az egyházra és az egyház felépítésére mutat, nem elsősorban az egészségre. Nem Isten rontja meg azt, aki helytelen életmódbeli szokásaival aláássa az egészségét, inkább ő rontja meg saját magát. (A későbbiekben Pál valóban leírja, hogy testünk a Szentlélek temploma, méghozzá az erkölcsi választásainkkal kapcsolatosan, 1Kor 6:15-20 szakaszában.)

A második pedig az, hogy a görögben is többes szám második személyben hangzik a felszólítás, tehát az apostol nem egy embert, hanem egy csoportot szólít meg. Vagyis, ha bárki bármit tesz, amivel árt az egyháznak, komoly bajba kerül. Isten figyelmeztet, hogy „megrontja” azt, aki megpróbál ártani az egyháznak.

Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy minden szavunkkal és tettünkkel építjük, nem pedig romboljuk az egyházat?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: