ÁDÁM ÉS JÉZUS

Pál leginkább az evangéliummal kapcsolatos világos magyarázatairól ismert, de a nagy küzdelmet felvázoló összefoglalása szintén meghatározó. A jó hírről szóló tanítása közepén így összegzi a főbb pontokat: „hit által igazultunk meg” Jézus által (Róm 5:1, ÚRK); „szabad utunk van” Istenhez és örülhetünk a reménységnek (2. vers, ÚRK); a megpróbáltatások már nem nyugtalanítanak (3-5. versek). Azt is leírja, hogy „mikor még bűnösök voltunk, Krisztus érettünk meghalt” (8. vers), és most „megtartatunk” Helyettesünk, Krisztus élete és halála által. Megmenekülünk Isten végítéletétől is, amikor eltörli a bűnt (9. és 10. vers). Örülhetünk annak, hogy megbékültünk Istennel (11. vers).

Hogyan mutatkozik meg a nagy küzdelem témája Róm 5:12-21 szakaszában?

Miután Pál felsorolta, hogy mit tett értünk Krisztus, a hogyanra is magyarázatot adott. Az édeni fánál Ádám által okozott kár helyreállítása nélkül nem lett volna meg az örök élet reménye, és Sátán győzött volna a nagy küzdelemben. A tettével Ádám mindenkire halált hozott (Róm 5:12). Még az sem vethetett véget a halál és a bűn problémájának, hogy Isten a Sínai-hegynél kinyilatkoztatta a Tízparancsolatot. A törvény nem jelentett megoldást a bűnre, csak azt tette világossá, hogy mi számít rossznak. A bűn és a halál problémáját kizárólag Jézus áldozata oldhatta meg. Jézus a saját életével fizette meg az adósságot, ami „kegyelemből való ajándék” (15. és 16. vers) volt.

Így lehetőség nyílt az emberiség helyreállítására. Miként a halál „uralkodott” Ádám bűne miatt, Jézus hűsége révén most már „az igazság ajándéka” uralkodhat (17. vers). Nem „igazság”, hogy Ádám miatt veszítettük el a Paradicsomot. Semmi közünk nem volt a rossz döntéséhez, a következményeit mégis szenvedjük. Viszont az sem „igazság”, hogy visszakaphatjuk a Paradicsomot! Semmi részünk nem volt abban, amit kétezer éve Jézus tett. A 18-21. versekben Pál összegzi az érveit. Az első Ádám ítéletet és halált hozott, míg a második Ádám megbékélést és életet.

„Az Isten pedig a mihozzánk való szerelmét abban mutatta meg, hogy mikor még bűnösök voltunk, Krisztus érettünk meghalt” (8. vers). Helyettesítsük be ide a saját nevünket, és igényeljük ezt az áldást! Milyen reményt találunk így?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: