MEGVÁLTOZOTT HOZZÁÁLLÁS

A tanítványok nemcsak az előre kialakított, téves nézeteikkel küzdöttek, amelyek gátolták, hogy fel tudják fogni Jézus tanításait, hanem bennük is megvolt a népre jellemző nemzeti előítélet. Erre az egyik példát a samáriai asszony történetében láthatjuk, akitől Jézus vizet kért. A tanítványokat megdöbbentette, hogy a Mester egyáltalán szóba állt az asszonnyal (Jn 4:27). Előtérbe került a nemzeti gőg Kornéliusz, a Cézáreában állomásozó római százados esetében is. Kornéliusz „jámbor és istenfélő” (ApCsel 10:2) ember volt, akit mély tisztelet övezett a helybéliek körében (22. vers). Egy angyal szólította arra, hogy küldjön el Joppéba Péterért (22. vers; lásd még 3-8. versek). Eközben Joppéban Péter felment a ház tetejére imádkozni (9. vers). A nap heve elől az árnyékba húzódva élvezte a friss tengeri fuvallatot. Pihenés közben megéhezett. Amíg várta, hogy a házigazda elkészítse az ételt, furcsa látomást látott. Kinyílt a menny és valami hatalmas lepedőféle ereszkedett le, a négy sarkánál összekötve. A lepedőben különböző állatok voltak, amelyeket vagy „közönségesnek”, vagy „tisztátalannak” tartott. Mégis elhangzott a parancs: „öljed és egyél” (11-14. versek)!

Hogyan reagált Péter a felszólításra, hogy „tisztátalan” ételt egyen? Valójában mit jelentett a látomás (ApCsel 10:12-29)?

Isten fontos tanítást adott Péternek ezzel a látomással. Vannak, akik ma úgy gondolják: Isten ekkor változtatta meg az emberek számára javasolt étrendet, hogy ettől kezdve szabadon egyenek bármit, amire kedvük támad. Csakhogy a látomásból Péter nem ezt szűrte le! Először eltűnődött rajta, hogy vajon mit is jelenthetett az egész, ugyanis nem volt azonnal egyértelmű számára (17. vers). Majd amikor megérkeztek Kornéliusz emberei és elmondták, mi járatban vannak, Péter úgy érezte, velük kell mennie (22. és 23. vers). Kornéliusszal találkozva viszont már ki tudta fejteni, hogy mit jelentett a látomás. Krisztus az egész világ Megváltója, és a szemében a pogányok élete is fontos, drága, értük is vállalta a halált (34-48. versek). Nekünk is meg kell tanulnunk ugyanazt a leckét, amit Péter akkor kapott. Krisztus ledöntött minden válaszfalat, és már nem léteznek a zsidók és a pogányok – az összes többi nép közötti elválasztó vonalak, „Hanem minden nemzetben kedves őelőtte, aki őt féli és igazságot cselekszik” (ApCsel 10:35).

Hinnünk kell, hogy mindannyian egyek vagyunk Krisztusban, hiszen ezt tanítja a Biblia. Viszont sajnos még az egyházon belül sem érzi mindenki ezt a szíve mélyén, nem igaz? Először is, hogyan ismerhetjük fel a bennünk meglévő előítéleteket, másodszor pedig hogyan tudunk megszabadulni tőlük Isten hatalma által?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: