PÉTER ELHÍVÁSA

Tekintettel a nagy küzdelem kockán forgó, óriási horderejű kérdésére, különösen érdekes, hogy szolgálata során Jézus hajlandó volt emberek segítségét felhasználni, olyan gyarlókét, mint akiket kiválasztott. Különben is, gondolva a bűnös emberiség állapotára, bárkit választ, nem lett volna erkölcsi hiba nélkül.

Jézus a Galileai-tenger északi partján járt, és az emberek tömegei követték. Észrevett két halászhajót és a tulajdonosaikat, akik a sikertelen halászattal töltött éjszaka után rendezgették dolgaikat. Már ismerték Jézust, hiszen tanított a zsinagógájukban, ahol mindenkit lenyűgözött a szavaival (Lk 4:31-32). A jelenlévők ámulatára ördögöt is űzött egy emberből (33-36. versek). Látták azt is, amikor Péter házában meggyógyította a férfi anyósát (38. és 39. vers), majd aznap este még sok más beteget is (40. és 41. vers). Nem is csoda, hogy a tömeg követte a partra. Jézus belépett Péter csónakjába, majd megkérte, lökje egy kicsit beljebb a parttól, hogy mindenki láthassa, és onnan szólt az emberekhez (Lk 5:3). Amikor befejezte a tanítást, szólt Péternek, hogy vesse a mély vízbe az éppen megtisztított hálóit. Péter valószínűleg azt gondolta, hogy ezzel úgysem mennek semmire, de Jézus iránti tiszteletből mégis megtette, amit kért.

Mit tudhatunk meg Péterről abból, ahogy a csodára reagált (Lk 5:6-8)? Mit árul el ez a jelenet arról, hogy miért választotta ki őt Jézus a nyilvánvaló hibái ellenére is?

Péter reakciója figyelemreméltó. Talán párhuzamba állítható azzal az esettel, amikor Jákób az angyallal küzdve rádöbbent Isten jelenlétére, és saját méltatlanságának lehengerlő érzése lett úrrá rajta (1Móz 32:24-30). Egy azonban világos. Péter azért eszmélt rá bűnösségére, mert világossá vált előtte, hogy az Úr van ott. Péter nyílt bűnvallása éles ellentétben állt például néhány vallási vezető reakciójával, akik Jézust nevezték bűnösnek (Jn 9:24) ahelyett, hogy elismerték volna előtte saját bűnösségüket.

Lk 5:11 versében az áll, hogy „otthagytak mindent” (ÚRK) és követték Jézust. Vagyis amikor a hálóik annyira tele voltak, hogy már szakadoztak, ezek a férfiak mindent hátrahagyva követték Jézust. Mi a tanulság ebből számunkra?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: