„ÉN TIVELETEK VAGYOK MINDEN NAPON”

Jézus egyik leginkább megerősítő kijelentésével zárja Máté az evangéliumát: „én tiveletek vagyok minden napon a világ végezetéig” (Mt 28:20). Mit jelentsen ez számunkra a gyakorlatban, az életünkben, a küzdelmeink, a kudarcaink és a csalódásaink között, amikor úgy érezzük, mintha Isten magunkra hagyott volna?

Érdekes, hogy Máté hasonló szavakkal is kezdte az evangéliumot. Az ősök felsorolása után beszámolt arról, hogy a Máriát, majd Józsefet meglátogató angyal kijelentette: a születendő gyermeket Immánuelnek (velünk az Isten) kell nevezni (Mt 1:23).

A Szentírásban Isten számos alkalommal fogadta, hogy „veled leszek”. Ezt ígérte Izsáknak (1Móz 26:24), Jákóbnak (1Móz 28:15), Jeremiásnak (Jer 1:8, 19), Izrael népének (Ézs 41:10; 43:5). Ezeknek az üzeneteknek a többsége nehézségek vagy fogság idején hangzott el, amikor a legtöbbet jelentett ez az isteni szó.

Hasonló kifejezést találunk egy másik versben is: „Nem hagylak el, sem el nem távozom tőled” (Zsid 13:5), néhány verssel később pedig ez áll: „Jézus Krisztus tegnap és ma és örökké ugyanaz” (8. vers). Ez az ígéret is többször elhangzik. Tulajdonképpen onnan ered, amikor Mózes átadta a vezetői tisztet Józsuénak (5Móz 31:6, 8). Isten pedig Mózes halála után újból elmondta Józsuénak: „el nem hagylak téged, sem el nem maradok tőled” (Józs 1:5). Amikor Dávid átadta a trónt Salamonnak, ő is arról beszélt, hogy Isten nem hagyja el Salamont, nem távozik el tőle (1Krón 28:20).

A nem változó és mindig mellettünk álló Jézus komolyan bátorította a hitben előttünk járókat. Akár nehézségek, megpróbáltatások előtt álltak, akár az életük legnagyobb kihívásával néztek szembe, Isten egyaránt arról biztosította őket, hogy szüntelen velük lesz.

Krisztus egyháza számára az idők végén igen fontos ez a megerősítés. Jézus megígérte: mindvégig velünk lesz, és éppen ez késztet rá, hogy elmenjünk, kereszteljünk és tanítsunk, így tegyünk másokat is tanítvánnyá. Tehát a lényeg: hatalmas öröm megmenteni az embereket attól, hogy a nagy küzdelem rossz oldalán végezzék!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: