SZIKLÁRA ÉPÍTENI

A házát sziklára építő ember példázatában személyes síkra terelődik az a kérdés, hogy hol is állunk a körülöttünk dúló kozmikus küzdelemben.

Olvassuk el Mt 7:21-27 verseit! Mi olyan félelmetes ebben a példázatban?

Vajon mi jut eszünkbe ezt a történetet olvasva? Hol van a szikla és hol a homok? Némelyek úgy gondolják, hogy csak a vízparton találni homokot, ez a történet azonban bizonyára nem egy tengerparti nyaraló képét rajzolja elénk. Valószínűbb helyszín egy lankás domboldal, ahová a legtöbb falut építik, valahol egy völgyben.

Jézus két házat mutat be: az egyiket egyszerűen, alapozás nélkül ráépítették a földre, míg a másik alapja egészen leér a sziklákig (Lk 6:48). Amikor mindkét ház elkészül, egészen addig nem lehet megállapítani a különbséget közöttük, amíg el nem ered az eső és nem zúdul le a víz a domboldalról a völgybe. Az egyik ház építője számára ez nem gond, mert háza biztos alapokon áll, a másiknál viszont már baj van. A szilárd alap nélkül, csak a felszínre épített ház könnyen az áradó víz áldozatául esik.

Jézus azért mondta el ez a példázatot, mert tisztában van vele, hogy mennyire be tudjuk csapni magunkat. Iszonyú küzdelmek zajlanak, segítség nélkül nem élhetjük túl! Jézus azonban győzött a gonosz felett, ezért mondja a Biblia, hogy Ő a Szikla.

Lehetséges győzni a gonosz elleni személyes harcban, de csak akkor, ha szilárdan Jézusra építjük az életünket, ezt pedig azzal tehetjük meg, ha engedelmeskedünk neki. „Valaki azért hallja éntőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, aki a kősziklára építette az ő házát” (Mt 7:24). Ennyire egyszerű. Az erős hit döntő elem, viszont a hit cselekedetek nélkül „halott”, ahogy a Biblia fogalmaz (lásd Jak 2:17, 20, 26), és ebben a példázatban látjuk, hogy mennyire halott valójában!

Mindenképpen szükséges bizonyos hit ahhoz, hogy valaki képes legyen Jézus nevében ördögöket űzni vagy prófétálni (Mt 7:22-23). Mégis mi lett a sorsa ezeknek az embereknek? Kérdezzük meg magunktól: Vajon milyen alapra épült a házunk? Hogyan tudunk válaszolni erre a kérdésre?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: