HÓDOLAT AZ ÖRDÖGNEK

Máté beszámolója szerint az első kísértés az étvágyra összpontosított, a második Isten manipulálását célozta, a harmadik közvetlen támadást jelentett Krisztus, az uralma és földi küldetése ellen.

Olvassuk el Mt 4:8-10, 5Móz 34:1-4 és Jel 21:10 verseit! Mi a jelentősége annak, hogy Sátán „egy igen magas hegyre” vitte fel Jézust?

Abból ítélve, ahogyan a Bibliában előfordul az a téma, amikor egy igen magas hegy tetejére megy fel valaki megszemlélni a népeket, elmondhatjuk: Jézus nem turistaúton volt. Prófétai látomás kapcsolódik ehhez a jelenethez. Mózes egy hegytetőről nézve végig az Ígéret Földjét, olyannak látja, amilyen később lett, végül pedig János pillantja meg az új Jeruzsálemet. Jézus is többet látott az ókori Római Birodalom tagországainál. Figyeljük meg azt is, hogy Sátán igyekszik mindent a legszebb fényben bemutatni. Gazdagsággal és pompával kecsegtet, nem a bűnözést, a szenvedést és az igazságtalanságot villantja fel.

Majd a kísértő így szólt: „Mindezeket néked adom, ha leborulva imádsz engem” (Mt 4:9). Éppen úgy, ahogy egykor rávette Ádámot és Évát, hogy olyanok akarjanak lenni, mint Isten (noha az Úr eleve a saját képére teremtette őket), Sátán úgy tett, mintha ő lenne Isten, kizárólag az ő tulajdonában állnának a világ népei, és némi hódolatért cserébe mindet könnyedén átruházhatná Jézusra (lásd Lk 4:6; vö. Zsolt 2:7-8).

Ennek a próbának a fókuszában a hűség állt. Kinek adjon az ember legfőbb hűséget? Az Édenben, amikor Ádám és Éva engedett a kígyónak, valójában a Sátán iránti hűséget tették az első helyre, és ennek a fertőzése szélsebesen terjedt az egymást követő generációkon át. Közvetlen isteni beavatkozás nélkül a nagy küzdelem Sátán javára dőlt volna el, és nem maradhatott volna fenn az emberiség, sőt talán a földi élet sem. Ilyen nagy volt a tét.

Figyeljünk fel erre is: Jézus nem hagyta, hogy a bűn a közelében maradjon, de hasonlóan járt el József is Potifár felesége esetében. Jézus ráparancsolt Sátánra, hogy menjen el. József ezt nem tehette meg, ezért ő ment el onnan, ahol ki volt téve a rossznak (1Móz 39:11-12). Milyen egyszerű tanulság ez számunkra is!

Jézus mindhárom kísértésben a Szentírást idézte védelemként. Mit jelent ez számunkra a gyakorlatban? Vagyis a kísértés közben hogyan folyamodhatunk az Igéhez, hogy győzni tudjunk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: