NEHÉMIÁS

Nehémiás története szintén abban a korban zajlott, amikor Izrael népe már nem politikai egységként, hanem idegen országokban szétszórtan élő maradékként létezett. Isten azonban mint mindig, hűséges volt szövetségi ígéreteihez, még akkor is, amikor a nép nem tartotta be a szövetség rájuk vonatkozó részét.

Olvassuk el Nehémiás könyve 1. fejezetét! Mi állt Nehémiás imája hátterében? Mennyiben emlékeztet Dániel imájára, arra, amit Dán 9:4-19 szakaszában találunk? Miről volt szó mindkét esetben, és hogyan mutatkozik meg ez a helyzet a nagy küzdelem egész drámájában?

A király kegyet gyakorolt, és engedélyezte Nehémiásnak, hogy visszatérjen Jeruzsálemet újjáépíteni. Érkezése után Nehémiás az első néhány napot arra szánta, hogy alaposan körülnézzen. Éjjel akarta szemügyre venni a várost, de olyannyira elborított mindent a sok rom, hogy nem jutott messzire (Neh 2:13-14), ezért kívülről szemrevételezte a falakat (15. vers).

Vajon hogyan győzte meg Nehémiás a vezetőket, hogy belefogjanak abba a munkába, amit addig lehetetlennek tartottak (Neh 2:16-18)? Ma mire taníthatná meg Nehémiás az egyházunkat?

Nehémiás ugyan először még a vezetőknek sem árulta el, hogy milyen céllal érkezett, mégis voltak, akik egyáltalán nem örültek a jövetelének, és mindent megtettek, amivel akadályozhatták Jeruzsálem helyreállítását (Neh 2:10, 19-20). Amikor nekikezdtek a falak kijavításának (Nehémiás 3. fejezet), az idegen népek vezetői haragra gerjedtek és bosszankodtak (lásd 4:1), gúnyolták a zsidók erőfeszítéseit (2. és 3. vers). Amikor pedig látták, hogy Isten népe komolyan vette a munkát (6. vers), dühükben támadást terveztek ellenük (7. és 8. vers).

Nagyon könnyen meghátrálhattak volna az építők, de mégis kitartottak a munkájuk elleni összes machináció ellenére is. Nehémiás bízott Istenben, és látta, amint a fal újjáépült, az ellenség fenyegetőzéseit pedig Isten kezébe helyezte (Neh 6:14-15).

Időnként mindannyian beleütközünk akadályokba. Hogyan lehet eldönteni, hogy mikor jobb visszalépni és mikor kell továbbhaladni?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés

Kapcsolódó bibliai fejezet lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: