TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

A Biblia köztudottan nem kendőzi el az ember bűneit, gonoszságát. Hogyan is lehetne másként, hiszen pontos képet kínál az emberiség állapotáról. Az emberi rosszról különösen éles képet fest 1Sám 2:12-25 szakasza, amely egymás mellé állítja Éli fiait és a gyermek Sámuelt. A 12. vers így hangzik: „Éli fiai azonban Béliál fiai („gonosz emberek” – ÚRK; „elvetemült emberek” – RÚF) valának, nem ismerék az Urat.” Figyeljük meg először is az ellentétet: a bibliai történetekben komoly szerepe volt a származásnak, ebben az esetben viszont „Éli fiai” már „Béliál fiai” lettek. Gazdag tartalmú szó a Béliál, számos formában és összefüggésben, de szinte mindig negatív értelemben használták. A héber bl és bli szavakkal kapcsolatos, ami azt jelenti, hogy „ne”, „nem” vagy „nélkül”. A Béliál szó jelentése: „értéktelen”, „haszontalan”, másutt pedig olyan értelemben használatos, mint Éli fiaira vonatkoztatva, tehát másokra is mondták, hogy „Béliál fiai” (2Krón 13:7; 1Kir 21:13, ami Károli fordításában: „istentelen”). Péld 6:12 versében „haszontalan” (Károli, ÚRK) vagy „mihaszna és rosszindulatú” (RÚF). A Biblián kívüli ókori közel-keleti irodalomban Béliált Sátán másik nevének tekintették. A Bibliában ez a kifejezés szinte kizárólag negatív töltetű. Emberként, Isten képére teremtve az életüknek célja és értelme kellett volna, hogy legyen, ám a Biblia szerint ezek az emberek értéktelenek, „a mihaszna fiai” voltak. Tragédia, hogy elfecsérelték az életüket! Vagy az Úrért élünk és azt tesszük, aminek jelentősége és célja van a szemében, vagy végeredményben haszontalanok vagyunk – hiszen létezésünk és életünk célja teljes egészében tőle származik.

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. A Biblia világossá teszi, hogy a nagy küzdelemben nincs köztes terület; vagy az egyik, vagy a másik oldalon állunk – vagy Krisztus, vagy Sátán mellett. Amint azonban tapasztaljuk, az életben nem mindig látszik ennyire világosan és határozottan az ellentét, nem igaz? Időnként nem vagyunk egészen biztosak abban, hogy melyik a jó vagy a rossz döntés, még erkölcsi kérdésekben sem. Nem mindig könnyű eldönteni, mit tegyünk. Soroljunk fel néhány módot arra, hogyan kérhetünk segítséget a jó döntéshez olyankor, amikor nem tudjuk pontosan, mi is a „helyes” választás!

2. Előfordult már, hogy csalódást okoztak nekünk emberek, akikre felnéztünk? És mi is okoztunk már csalódást olyanoknak, akik ránk néztek fel? Mit tanultunk meg ezekből az esetekből a hitről, a bizalomról, a kegyelemről és az emberi gyarlóságról?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: