SÁMSON

Sámson történetében elmosódottak a jó és a rossz közötti határvonalak. Sámson élete fantasztikusan indult: az Úr Angyala bejelentette, hogy születésétől fogva legyen nazír. Az Angyal megtanította a leendő szülőket arra, hogyan készüljenek fel különleges gyermekük érkezésére. Az anyának meghagyta, hogy ne igyon alkoholt és ne egyen tiltott ételeket (Bír 13:4, 13-14; lásd még 3Mózes 11. fejezet). Istennek határozott tervei voltak Sámsonnal, sajnos azonban a dolgok nem alakultak olyan jól, ahogyan lehetett volna.

„Sámson éppen akkor kötötte sorsát népe ellenségének sorsához, amikor a férfiúi korba lépett; amikor fel kellett volna vegye istenadta tisztét; amikor a leghűségesebben kellett volna szolgálnia Istent. Az, hogy választottjával dicsőítheti-e majd Istent, vagy olyan helyzetbe sodorja magát, amelyben feladatát nem tudja betölteni, nem érdekelte őt. Isten minden dologban bölcsességet ígér azoknak, akik mindenekelőtt az Ő dicsőítésével törődnek, de az öntetszelgők, elbizakodottak számára nincs ilyen ígérete” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó, 523-524. o.).

Olvassuk el Bír 14:1-4 verseit! Hogyan lehetséges, hogy „ürügyet” (4. vers, RÚF) keresve a filiszteusok ellen, Isten felhasználta Sámson gyengéjét, a nők iránti túlzott vonzalmát?

Sámson többször is fellépett a filiszteusok ellen, amikor is az őt ért sérelmeket nagy haraggal megtorolta. Először megölt harminc férfit, ruháikat levette és visszavitte az esküvői lakomájára, hogy így törlessze az adósságát (Bír 14:19). Majd pedig elpusztította a filiszteusok termését, mert megtudta, hogy a feleségét hozzáadták a vőfélyhez (Bír 14:20; 15:1-5). Később sokakat megölt, hogy megbosszulja, amiért a filiszteusok megégették a feleségét és az asszony apját (Bír 15:6-8). Amikor pedig a filiszteusok ezért bosszút akartak állni rajta (Bír 15:9-10), ezret megölt közülük egy szamár álkapcsával (14-15. vers). És végül összedöntötte a templomukat, amivel háromezer ember életét oltotta ki, mert megvakították (Bír 16:21, 28, 30).

Sámson távolról sem mondható makulátlan hősnek. Aligha találunk követendő példát az életében, pedig Zsid 11:32 őt is megemlíti a nemes karakterek mellett. Nyilván több van a történet mélyén, mint ami a felszínen látszik. Képzeljük el, mit érhetett volna el Isten Sámsonnal! Ugyanakkor mi a helyzet velünk? Mennyivel többet tehetnénk, ha élnénk a bennünk rejlő lehetőségekkel!?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: