JÓZSEF ÉS TESTVÉREI

Hasonlóan József és testvérei történetéhez, Jákób is jóval több büntetést érdemelt volna a testvérétől, Ézsautól.

Itt megint csak azzal találkozunk, hogy a kivételezés miatt gyűlölet támad a testvérekben (1Móz 37:3-4). A színes kabát nem tépett lepedőcsíkokból készült! Az eredeti szó azt érzékelteti, hogy igen drága, királyi öltözet volt, amit bizonyára gazdag hímzések és színes varrások díszítettek, és akár egy egész évig is készíthették.

Amikor pedig József beszámolt az álmáról a bátyjainak (5-11. versek), még tovább erősödött az irigységük és gyűlöletük iránta. Ezért eltervezték, hogy az első adandó alkalommal megszabadulnak tőle (19-20. versek). Bizonyára gratuláltak egymásnak, hogy milyen könnyen el tudták tűntetni az életükből az öccsüket. Viszont egyikük sem gondolta, hogy évekkel később hogyan használja majd fel Isten ezt a helyzetet a megmentésükre.

Mi volt az a szélesebb kép, amit József látott (1Móz 45:4-11)? Mire összpontosított leginkább?

Képzeljük el, mi minden futhatott át a láncra vert fiú, József fején, miközben a teve mögött baktatott és gyermekkori otthona távolban eltűnő dombjai felé nézett! Majd pedig amikor a rabszolgapiacon a kíváncsi vásárlók taszigálták és lökdösték, mustrálgatásukkal megszégyenítve, mielőtt alkudtak volna rá. Ennél kevesebb megaláztatás és szenvedés miatt is sokan feladták már a hitüket!

József választhatta volna azt is, hogy megkeseredik és szembefordul Istennel, ő viszont eldöntötte: megőrzi hitét a szívszaggató küzdelmek között, amikor az életében különösen drámai módon bontakozott ki a nagy küzdelem. Hamarosan beilleszkedett az ország egyik legfontosabb katonai vezetője háztartásának életébe, és Isten áldásával rövidesen meg is nyerte gazdája bizalmát (1Móz 39:1-4). A rabszolga végül vezető posztra emelkedett Egyiptomban.

A történet jól végződött, dacára az elképesztő családi bajoknak és a sok csalás, gonoszság ellenére is. Hogyan őrizhetjük meg hitünk épségét és a kedvességünket, amikor úgy látjuk, hogy a dolgok nem végződnek majd olyan jól, mint József esetében?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: