JÁKÓB ÉS ÉZSAU

Az Isten céljai és az egyéni lázadás közötti küzdelem tovább folytatódott Jákób és Ézsau történetében. Az ókori időkben megszokott volt, hogy halála előtt az apa megáldotta elsőszülött fiát (elsőszülöttségi jog). Ezzel együttjárt a család vagyonának túlnyomó többsége; tehát a legidősebb fiú felelőssége volt a család jólétének biztosítása. Ézsau meggyűlölte a testvérét, Jákóbot, aki csalással kaparintotta meg ezt a nagy megtiszteltetést, és azt tervezte, hogy apjuk halála után megöli öccsét (1Móz 27:41). Rebeka elküldte Jákóbot, hogy biztonságban legyen. Azt hitte, hogy néhány nap múlva rendeződnek a dolgok (1Móz 27:43-44). A néhány napból húsz év lett, és Rebeka soha többé nem látta viszont a fiát.

Milyen szilárd reménységet nyert az álmából Jákób (1Móz 28:12-15)?

Isten elismételte a korábban Ábrahámnak tett ígéreteket, amivel arról biztosította Jákóbot, hogy a tervek jó irányban haladnak. Jákób ugyan a tetteivel mintha figyelmen kívül hagyta volna Isten terveit, Ő azonban továbbra is vele volt. Ezzel együtt Jákóbnak el kellett viselnie, hogy apósa húsz éven keresztül becsapta, először a házasságában, majd pedig a fizetséggel (1Móz 29:20, 23, 25, 27; 31:7). Érdekes fordulat, hogy a feleségéért való szolgálattal töltött sok-sok év csupán néhány napnak tűnt számára, annyi időnek, mint amennyire Rebeka gondolta elküldeni a fiát (1Móz 29:20). Amikor Jákób eldöntötte, hogy hazatér, először Lábán vette üldözőbe (1Móz 31:25-26), majd Ézsau ment ki elé négyszáz emberével. Mindkét helyzet életveszélyes volt, Istennek mindkétszer közbe kellett lépnie, hogy megmentse. Először álmot küldött Lábánnak, ráparancsolt, nehogy bántani merje Jákóbot (1Móz 31:24), majd pedig személyesen jelent meg Jákóbnak, küzdött vele, aminek következtében a férfi megnyomorodott (1Móz 32:24-30). Ézsauban azt az érzést kelthette a látvány, ahogy Jákób a botjára támaszkodva sántikált, hogy a testvére nem jelent fenyegetést. Az előre küldött ajándékok Jákób gondosan megválogatott szavaival együtt elegendőnek tűntek ahhoz, hogy eltüntessék a két testvér közötti törést. Utoljára apjuk temetésén (1Móz 35:29) látjuk őket együtt, így ha korábban Ézsau tervezett volna valamit Jákób megölésére a temetés után, az már feledésbe merült.

Gondoljunk bele, hogy mennyi fájdalmat és szenvedést hoztak ezekre az emberekre a balga döntések, úgy az ártatlanokra, mint a vétkesekre! Hogyan tanulhatunk meg gondolkodni, gondolkodni, gondolkodni, mielőtt cselekednénk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: