KAIN ÉS ÁBEL

Mennyire mélyen rögződött belénk a bűn? Mit árul el erről 1Móz 4:1-15 szakasza?

Kain születésekor Éva lelkesedése határtalan volt. Hitte, hogy a Szabadítónak adott életet, akit 1Móz 3:15 versében ígért meg Isten. „Nyertem férfiat az Úrtól” (1Móz 4:1). A szó szerinti fordítás így hangozhatna: „Férfit adtam – az Úr.” Ez alapjában véve egyszerűen azt fejezi ki, hogy Éva úgy gondolta: az született meg, akit az Úr megígért (1Móz 3:15). A Biblia nem árul el semmit Kain boldog gyermekéveiről, sem annak az újdonságáról, hogy a fiatal szülők milyen büszke örömmel figyelték elsőszülött gyermekük fejlődését. A leírás gyorsan áttér a második gyermek születésére, majd pedig arra, amikor a két fiatal férfi Istent imádta. Viszont, ahogyan gyakran megesik, az istentiszteletben megmutatkozó különbségek tragédiába torkolltak.

Olvassuk el 1Móz 3:9-10 és 4:9 verseit! Hasonlítsuk össze Ádám válaszát azzal, ahogyan Kain reagált, amikor a bűn elkövetése után Isten kérdőre vonta! Mi a hasonlóság? Mi a különbség?

Figyeljük meg az Ádámban és Kainban lezajló érzelmek különbségét! Ádám összezavarodott, megrémült és szégyellte magát (1Móz 3:10), Kain azonban haragudott (5. vers), cinikusan beszélt és lázadt (9. vers). Nem bújt üres kifogás mögé, mint ahogy Ábel tette, hanem szemenszedett hazugságot mondott az Úrnak. A kétségbeesés után azonban némi reménység és optimizmus tűnik fel. Séth születésekor Éva ismét úgy gondolta, hogy a megígért Szabadító született meg (1Móz 4:25). A Séth név abból a szóból származik, aminek jelentése: „helyezés (a másik helyére)”. Ugyanezt a szót találjuk 1Móz 3:15-ben, aki a helyére kerül, hogy szembeszálljon a kígyóval és összetapossa a fejét. További párhuzam 1Móz 3:15 versével még az is, hogy Éva az újszülött fiúgyermekre így utal: „mag”, „Ábel helyett”. Tehát még a jó és a rossz között dúló nagy küzdelem oly sok keserűsége és tragédiája között is az emberek továbbra is a megváltás reményébe kapaszkodtak. Vajon mit mondhatnánk a magunkénak enélkül?

Képzeljük el Ádám és Éva lelki gyötrelmét Ábel halála után, ami önmagában is borzasztó volt, hát még azzal tetézve, hogy a másik fiuk volt a gyilkosa! Egyszerre két gyermeküket veszítették el. A bűn következményei jóval túlérnek éppen az adott bűnnek a körén. Hogyan érthető meg ez a tanulság?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: