FOLYAMATOS KÜZDELEM

Hasonlóan a rándulás reflexéhez, aminek következtében az éppen megölt mérges kígyó képes hátrakapva mérget fecskendezni abba, aki felemeli, Sátán marása még most is halálos. Vereséget szenvedett ugyan a Golgotán, de a veszély még nem múlt el.

Hogyan figyelmeztette Jézus a tanítványait Jn 16:33 versében a gonoszsággal szembeni folyamatos küzdelemre?

Jézus világossá tette, hogy követőinek nem lesz könnyű dolga, de a nehézségekre való összpontosítás helyett a benne elnyerhető győzelemre irányította a figyelmüket. Pál erről gondolkodott, és biztosította a római hívőket, hogy Isten majd összetöri Sátánt a lábuk alatt (Róm 16:20). János is ugyanezt hagyta meg az utolsó idők egyházának: győzelmük biztos a Bárány vére által (Jel 12:11).

Kik a „bizonyságtevők” (Zsid 12:1-2, RÚF), és hogyan bátorítanak bennünket? Lásd még A zsidókhoz írt levél 11. fejezetét!

Zsidók 11. fejezete röviden felvázolja előttünk néhány kiemelkedő hithős életét. Ábel tökéletes áldozatot vitt Istennek, aki nem feledkezett meg róla, noha Ábel meghalt. Énók szokása szerint Istennel járt, ezért elragadtatott egyenesen a mennybe, az Úrhoz. Noé soha nem látott eseményekre figyelmeztetett, és a bűnbe mélyen belesüllyedt világnak kínálta fel a szabadulás lehetőségét. Ábrahám fejlett civilizációt hagyott maga mögött, amikor elindult az Ígéret Földje felé. Sára a megígért fiúgyermek édesanyja lett, pedig már túlságosan idős volt a gyermekszüléshez. Mózes azt választotta, hogy együtt szenved a népével és nem a fáraó palotájában él. Ráháb bizonyságot tett Isten nagyságáról (Józs 2:9-11). Ők is azok közé tartoznak, akikből „a bizonyságtevőknek ekkora fellege” (Zsid 12:1, RÚF) áll. Nem passzív szemlélők, mint egy sportverseny nézői, hanem aktívan tanúsítják előttünk Isten hűségét, aki minden küzdelmükben megtartotta őket. Nem állunk egyedül a nehéz harcban!

Gondolkozzunk el a Zsidók 11. fejezetében felsorolt hithősökről! Kik voltak, mit tudunk róluk? Milyen bátorítást találunk abban, hogy nem hibátlan, szeplőtlen emberek voltak, hanem olyanok, akik szintén küzdöttek félelmekkel, szenvedélyekkel és gyengeségekkel, mint ahogy mi is mindannyian?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: